Διατροφη και Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η διαδοχική 12μηνη διακοπή της εμμηνορρυσίας της γυναίκας, η οποία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ των 49 και 52 ετών και σε περιπτώσεις πριν των 40 ετών την ονομάζουμε πρώιμη. Πολύ συχνά μπερδεύουμε τον όρο εμμηνόπαυση με αυτόν της κλιμακτήριου. Στην πραγματικότητα η κλιμακτήριος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία ξεκινάει 2 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από σταδιακές ορμονικές αλλαγές.Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και διαχωρίζονται στα:

  1. Καθόλου συμπτώματα, που το εμφανίζει ένα 20% των γυναικών 
  2. Ήπια συμπτώματα, που εμφανίζονται στο 60% 
  3. Βαριά συμπτώματα, όπου τα εμφανίζουν ένα 20% 

 

Αλλαγή σωματικού βάρους

Στην εμμηνόπαυση παρατηρείται μια αργή, αλλά σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας και ταυτόχρονη αύξηση του λιπώδους ιστού, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, που σε συνδυασμό με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας παρατηρείται αύξηση του βάρους. Η αλλαγή αυτή στην σύσταση του σώματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων.

 

Ο ρόλος της διατροφής

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών.

  1. Φυτοοιστρογόνα. Συμβάλλουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων και έχουν παρόμοια δράση με τα στεροειδή οιστρογόνα που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Διακρίνονται σε 4 κατηγορίες στις ισοφλαβόνες, τα λινοειδή, τις κουμεστάνες και τις στιλβένες και τα βρίσκουμε στα λαχανικά, στη σόγια, στα όσπρια, στον λιναρόσπορο, στα σταφυλιών και σε κάποια μούρα.
  2. Ασβέστιο. Από την ηλικία των 35 ετών και μετά αρχίζει η μείωση της οστικής πυκνότητας. Η απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά κατά την εμμηνόπαυση καθιστά απαραίτητη την επαρκή του πρόσληψη από την διατροφη. Πλούσιες σε ασβέστιο τροφές είναι τα αμύγδαλα και το γάλα αμυγδάλου, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 
  3. Σημαντική είναι και η Βιταμίνη D για την υγεία των οστών μας και την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο από 10-15 λεπτά και η κατανάλωση λιπαρών ψαριών είναι καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.
  4. Μείωση ενεργειακής πρόσληψης για την πρόληψη της αύξησης του βάρους μας.
  5. Μείωση κορεσμένων λιπαρών οξέων. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων αυτή την περίοδο είναι αυξημένος, γι’αυτο και η μείωση κορεσμένων λιπαρών,όπως κόκκινα κρέατα, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικα, κρίνεται απαραίτητη.
  6. Βότανα. Φαίνεται ότι κάποια βότανα ανακουφίζουν γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μέσω της ενεργοποίησης των οπιοειδών υποδοχέων του εγκεφάλου. Τέτοια είναι τα εκχυλίσματα σόγιας,η σιμισιφούγκα,η λυγαριά, το έλαιο νυχτολούλουδου, το κόκκινο τριφύλλι, η πιπερόριζα, η αγγελική.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

Θηλασμός

Ο θηλασμός αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο σίτισης για τα βρέφη έως 6 μηνών και έχει οφέλη τόσο για το βρέφος οσο και για την ιδια

Διατροφή και γυναικεία υπογονιμότητα

Η λήψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων οδηγούν σε παχυσαρκία και ινσουλινοευαισθησία που σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Διατροφη και Εμμηνόπαυση

Εμμηνόπαυση είναι η διαδοχική 12μηνη διακοπή της εμμηνορρυσίας της γυναίκας, η οποία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται στις

Εγκυμοσύνη και διατροφή

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίοδο στην ζωη της κάθε γυναίκας. Σε αυτή την περίοδο οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες, γι αυτο και