Βιταμίνη D: Το “Διαμάντι” της Υγείας

Η βιταμίνη D, συχνά αποκαλούμενη «βιταμίνη του ήλιου», είναι μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία του οργανισμού.

Παράγεται φυσικά στο σώμα μας κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο κατά 90%. Βρίσκεται, όμως, και σε τρόφιμα όπως κάποια «λιπαρά» ψάρια, τα αυγά και το συκώτι, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά και δημητριακά, τα οποία, βέβαια, είναι λιγότερο καλές πηγές (λαμβάνουμε περίπου 10% της συνολικής βιταμίνης D).

Βιταμίνη D & Ο Ρόλος της στο Σώμα

Η βιταμίνη D συμμετέχει σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού:

Υγεία των Οστών

Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό, ενισχύοντας την υγεία των οστών και των δοντιών. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε οστεομαλακία, οστεοπόρωση ή ραχίτιδα.

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Συμβάλλει στη θωράκιση του οργανισμού έναντι λοιμώξεων και ασθενειών, όπως η γρίπη και τα κρυολογήματα.

Βιταμίνη D & Ρύθμιση της Ψυχικής Υγείας

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές διάθεσης.

Υγεία της Καρδιάς και των Μυών

Η βιταμίνη D έχει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των μυών. Επίσης, μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι γίνεται όταν έχουμε έλλειψη σε Βιταμίνη D

Η έλλειψη της βιταμίνης D είναι συχνό φαινόμενο, ακόμα και στις χώρες με έντονη ηλιοφάνεια. Υψηλότερο κίνδυνο για έλλειψη βιταμίνης D έχουν:

  • τα βρέφη που θηλάζουν, εάν η μητέρα δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D, καθώς επηρεάζεται η περιεκτικότητα στο γάλα
  • Αυστηρά φυτοφάγα άτομα, που αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών και κρέατος
  • άτομα με σκούρο χρώμα δέρματος (διότι η μελανίνη μειώνει την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου)
  • άτομα με μειωμένη έκθεση όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι καλύπτουν πλήρως το δέρμα τους για θρησκευτικούς λόγους ή ακόμη και για αισθητικούς
  • Πιθανώς όσοι κάνουν υπερβολική χρήση αντηλιακών, καθώς μειώνουν την παραγωγή της από τον οργανισμό μας, κάτι, βέβαια, που χρειάζεται περαιτέρω μελέτες 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ορισμένες ιατρικές καταστάσεις – παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμίνης D, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, η ηπατική ανεπάρκεια, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς και η χρήση διαφόρων φαρμάκων (π.χ αντισπασμωδικά).

Τέλος, διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού, όπως η κοιλιοκάκη, ή ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές φορές συνίσταται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D για την κάλυψη των αναγκών.

Οι συστάσεις αναφέρουν πως μία ημερήσια δόση που κυμαίνεται μεταξύ 400-800 IU μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδά της στον οργανισμό.

Καταλήγοντας για την Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι αναντικατάστατη για την υγεία μας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, διατηρεί την υγεία των οστών και προάγει τη συνολική ευεξία.

Η λήψη συμπληρωμάτων, ειδικά για άτομα που κινδυνεύουν από έλλειψη, είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα αυτής της πολύτιμης βιταμίνης.

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Βιταμίνη D: Το “Διαμάντι” της Υγείας

Η βιταμίνη D, συχνά αποκαλούμενη «βιταμίνη του ήλιου», είναι μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία του οργανισμού. Παράγεται φυσικά στο σώμα μας

ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά και η αξία τους

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ω3) είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας. Είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συμμετέχουν σε πολλές βιολογικές λειτουργίες του σώματος,

alcohol

Πόσες θερμίδες περιέχει το κάθε ποτό;

Το αλκοόλ συνοδεύει πολλούς ανθρώπους σε διάφορες στιγμές της ζωής τους. Δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα οικογενειακά τραπέζια, τις διακοπές, αλλά και τις απλές