φυτικές ίνες

Φυτικές ίνες οι πολύτιμες

Οι φυτικές ίνες θα μπορούσαν εύκολα να “αυτοκηρυχθούν” ως ο προστάτης του εντέρου, αλλά και της υγείας γενικότερα.

Οι ευεργετικές τους δράσεις στον οργανισμό; Αναρύθμιτες! Η θρεπτική τους αξία; Αδιαμφισβήτητη! Ωστόσο, τι γνωρίζουμε για αυτές;

Τι είναι οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκεται σε φυτικές τροφές που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει.

Υπάρχουν δύο τύποι ινών. Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές διαλύονται στο νερό όπως φανερώνει το όνομα τους και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, οι αδιάλυτες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Οφέλη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του πεπτικού συστήματος, τη διαχείριση βάρους, την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ας δούμε εκτενέστερα κάποια από τα οφέλη τους στην υγεία…

Πεπτικό σύστημα

Μία από τις κύριες λειτουργίες των φυτικών ινών είναι η υποστήριξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Και οι δύο τύποι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των κινήσεων του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κοινών γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Διαχείριση του σωματικού βάρους

Για όσους θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ή ακόμα και να χάσουν μερικά κιλά, οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος.

Τα τρόφιμα πλούσια σε διαιτητικές ίνες τείνουν να είναι πιο χορταστικά. Αυτό φυσικά μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία πέψης, οδηγώντας σε πιο σταδιακή απελευθέρωση σακχάρων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες αυξομειώσεις του που μπορεί να προκαλέσουν πείνα και να οδηγήσουν σε επιλογές τροφίμων λιγότερο θρεπτικές.

Υγεία της καρδιάς

Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε διαιτητικές ίνες στη διατροφή μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς.

Οι διαλυτές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης (η «κακή» χοληστερόλη) και προάγουν την αποβολή τους. Με τη μείωση της LDL χοληστερόλης, οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να είναι ωφέλιμες για άτομα με διαβήτη ή για άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν την πάθηση.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι διαιτητικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου, αποτρέποντας τις απότομες εναλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς παχέος εντέρου προάγοντας την κίνηση του και διατηρώντας το εντερικό περιβάλλον σε ένα υψηλό-ιδανικό επίπεδο.

Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή μας;

Η απάντηση είναι απλή: Συμπεριλαμβάνοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στα γεύματά μας.

Επιλέγουμε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα αντί των επεξεργασμένων. Η ημερήσια κατανάλωση φυτικών ινών ορίζεται τουλάχιστον σε 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη για να αποφευχθούν τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές.

Συμπερασματικά…

Οι φυτικές ίνες είναι και θα είναι σύμμαχοι της ευεξίας μας.

Από την προαγωγή της υγείας του πεπτικού συστήματος μέχρι τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, προσφέρουν μια σειρά από οφέλη. Μια συνειδητή διατροφή με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες θα μας ανταμείξει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη

Χρειάζεστε κάποιον επαγγελματία επιστήμονα της διατροφής για να σας καθοδηγήσει;

Το Nutriwellness μπορεί να σας καθοδηγήσει να θρέψετε πλήρως τον οργανισμό σας με επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Είμαστε στην διάθεση σας και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική