Η συναισθηματική πείνα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατανάλωση τροφής ως μέσο έκφρασης των συναισθημάτων ενός ανθρώπου.
Γενικά, η ανάγκη για κατανάλωση τροφής και το αίσθημα της ικανοποίησης είναι ένα ένστικτο που υπάρχει από τη βρεφική ηλικία. Η πείνα αφορά το αίσθημα που σηματοδοτεί την ανάγκη του οργανισμού για λήψη τροφής.
Όταν η αναζήτηση τροφής σταματήσει, το σήμα που στέλνεται στον εγκέφαλο είναι αυτό του κορεσμού, όπου σημαίνει τον τερματισμό του γεύματος.
Μερικές φορές, τα μηνύματα του οργανισμού δεν σχετίζονται με την ικανοποίηση της πραγματικής πείνας, αλλά είναι απόρροια των συναισθημάτων που βιώνει το άτομο.
Έτσι, δημιουργείται μια σχέση με το φαγητό, το οποίο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ευτυχίας, του άγχους, του θυμού ή της στενοχώριας στη ζωή ενός ανθρώπου.
Βιολογική πείνα
Η βιολογική πείνα, σε αντίθεση με την συναισθηματική πείνα, καθορίζεται από διάφορους βιολογικούς παράγοντες και οι σημαντικότεροι είναι οι ακόλουθοι.
Άδειο στομάχι
Με τη λήψη τροφής, το περιεχόμενο του στομάχου διαστέλλεται.
Κατά την πίεση στα τοιχώματα του στομάχου από την τροφή, οι κατάλληλοι υποδοχείς μεταφέρουν το μήνυμα στον εγκέφαλο, που σηματοδοτούν τον κορεσμό και τη λήξη του γεύματος. Όταν υπάρχει αποχή από το φαγητό μεγαλύτερη από δύο ώρες, τα τοιχώματα του στομάχου πλησιάζουν μεταξύ τους και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της πείνας.
Ορμόνες
Σημαντικό ρόλο στην έναρξη της πείνας παίζουν και οι ορμόνες. Συγκεκριμένα, όταν το στομάχι είναι άδειο για πολλές ώρες, εκκρίνεται μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη.
Η συγκεκριμένη ουσία, φτάνοντας στον εγκέφαλο ρυθμίζει το αίσθημα πείνας και κορεσμού στο σώμα. Έτσι, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα γκρελίνης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερο είναι το αίσθημα της πείνας.
Θρεπτικά συστατικά
Η παρουσία ή όχι θρεπτικών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος είναι επίσης ένας παράγοντας που επηρεάζει την πείνα.
Όταν τα επίπεδα γλυκόζης, αμινοξέων και λιπαρών οξέων στο αίμα είναι σε χαμηλά επίπεδα, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πως υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας.
Συναισθηματική πείνα
Η συναισθηματική πείνα εντοπίζεται να χρησιμοποιείται ως τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων ενός ατόμου.
Σε τέτοιες καταστάσεις η τροφή λαμβάνεται για μια προσπάθεια βελτίωσης, συνήθως των αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, ο εκνευρισμός, η μοναξιά, η θλίψη, η απογοήτευση και σπανιότερα των θετικών που είναι η χαρά.
Τα άτομα που εκδηλώνουν συναισθηματική πείνα βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο, αδυνατώντας να αναγνωρίσουν το πρόβλημα.
Αναγνώριση συναισθηματικής πείνας
Οι άνθρωποι που τρώνε συναισθηματικά εμφανίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
- Τρώνε περισσότερο όταν αγχώνονται ή ενώ δεν νιώθουν ότι πεινάνε
- Τρώνε ακόμα κι αν νιώθουν γεμάτοι, ή πως θα «σκάσουν»
- Θεωρούν πως το φαγητό είναι ανταμοιβή
- Τρώνε για να ηρεμήσουν και να κάνουν τον εαυτό τους να αισθανθεί καλύτερα
- Νιώθουν αδύναμοι και πως δεν έχουν τον έλεγχο όταν βρίσκονται κοντά σε φαγητό
Διαφορά της Συναισθηματικής από την πραγματική πείνα
Συναισθηματική πείνα | Πραγματική πείνα |
Έρχεται ξαφνικά και έχει την αίσθηση επείγουσας ανάγκης | Έρχεται σταδιακά και δεν απαιτεί άμεση ικανοποίηση |
Υπάρχει επιθυμία για συγκεκριμένα φαγητά, συνήθως λιπαρά ή γλυκά τρόφιμα | Δεν υπάρχει επιθυμία για συγκεκριμένο είδος τροφής |
Χαρακτηρίζεται από άσκοπη κατανάλωση φαγητού | Υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στην κατανάλωση των θερμίδων |
Δεν ικανοποιείται ακόμα και όταν έχει καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα φαγητού | Σταματά μετά το αίσθημα του κορεσμού |
Συχνά οδηγεί σε ντροπή και ενοχές | Δεν δημιουργεί αίσθημα ενοχής γιατι ικανοποιεί τις φυσικές ανάγκες του σωματος |
Επιστημονική διατροφική υποστήριξη από το Nutriwellness
Νιώθετε ότι κάποιες φορές τα συναισθήματα σας, σας οδηγούν να καταναλώσετε τροφή;
Θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω για την συναισθηματική πείνα και να σας υποστηρίξει ένας επιστήμονας της Διατροφής; Το Nutriwellness μπορεί να σας υποστηρίξει!
Έχουμε πολυετή εμπειρία σε διατροφικά ζητήματα και μπορούμε να σας υποστηρίξουμε με δια ζώσης ή διαδικτυακές συνεδρίες. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:
- τηλεφωνήστε στο 2313089389
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας
- στείλτε email στο info@nutriwellness.gr