διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της.

Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς και σηματοδοτεί την εκούσια αποχή από ορισμένες τροφές, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία, μέσω της αλλαγής της διατροφής βοηθάει τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Θεό και να επιτύχουν ψυχική και πνευματική υγεία.

Τι επιτάσσει η διατροφή στην νηστεία

Συνοπτικά, τα τρόφιμα που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι οποιαδήποτε μορφή κρέατος, όπως το κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του, τα αλλαντικά, τα αυγά, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, το τυρί και το ζωικό λίπος (βούτυρο).

Επίσης, στην νηστεία απαγορεύεται και η κατανάλωση αλκοόλ. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της είναι τα φρούτα και οι χυμοί, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, το ψωμί και τα δημητριακά, οι ελιές, το μελι, το ταχίνι κ.α.

Πότε ξεκινάει

Η πρώτη και πιο γνωστή περίοδος νηστείας στην Ελλάδα είναι η Σαρακοστή. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο, διαρκώντας 48 ημέρες.

Στην νηστεία αυτή δεν καταναλώνεται κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά, εκτός από τις ημέρες του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων που επιτρέπεται το ψάρι.

Ακολουθεί η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, η οποία ξεκινά την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου. Κατά τη διάρκειά της, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών, ενώ το ψάρι επιτρέπεται μόνο στις 6 Αυγούστου.

Τέλος, η τελευταία γνωστότερη νηστεία είναι αυτή των Χριστουγέννων. Ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει την αποχή από το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η κατανάλωση ψαριού επιτρέπεται όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής.

Οφέλη της νηστείας

Η διατροφή στην νηστεία λόγω των τροφίμων που κυριαρχούν και με τον κατάλληλο συνδυασμό τους έχει ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά, οι οποίες βοηθούν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Επίσης, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και κρατούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Η αποχή από τα ζωικά προϊόντα μειώνει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του οργανισμού.

Συγχρόνως, η διατροφή στην νηστεία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα καροτενοειδή, η βιταμίνη C και Ε και το λυκοπένιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποτοξίνωση του οργανισμού, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Τέλος, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης θαλασσινών αυξάνεται η πρόσληψη των ω-3 λιπαρών και του σεληνίου. Οι συγκεκριμένες ουσίες, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Τι να προσέξουμε στην διατροφή στην νηστεία

Πρωτεΐνη

Τα θαλασσινά είναι η βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς αποκλείεται το κρέας και το ψάρι. Επίσης, πηγές φυτικής πρωτεΐνης αποτελούν τα όσπρια και τα προϊόντα σόγιας.

Οι φυτικές πρωτεΐνες ωστόσο δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γι’ αυτό και σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνδυασμοί των τροφίμων. Για παράδειγμα καλοί συνδυασμοί είναι τα όσπρια με ρύζι ή τα δημητριακά ολικής άλεσης με προϊόντα σόγιας όπως γάλα ή γιαούρτι. Τέλος, πρωτεΐνη προσφέρουν και οι ξηροί καρποί.

Σίδηρος

Καλές φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια). Επίσης, ορισμένα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, κολοκύθι, παντζάρι), τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα), οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα αυτών (αμύγδαλα, φιστίκια, σουσάμι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο).

Ο σίδηρος συναντάται με δύο μορφές. Tον αιμικό που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα και τον μη αιμικό που βρίσκεται στα φυτικά. Ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται σε μεγάλα ποσοστά από τον οργανισμό. Έτσι, ο συνδυασμος των κατάλληλων τροφών είναι αναγκαίος.

Καλός είναι ο συνδυασμός του μη αιμικού σιδήρου με βιταμίνη C, και β-καροτένιο.

Ασβέστιο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι τα μόνα που παρέχουν ασβέστιο. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αμύγδαλα  το ταχίνι είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Επίσης, καλή επιλογή αποτελούν τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αντικατασταθούν από γάλα σόγιας ή αμυγδάλου.

Υποστήριξη για την διατροφή στην νηστεία

Χρειάζεστε καθοδήγηση κατά την περίοδο της νηστείας; Το Nutriwellness μπορεί να σας βοηθήσει!

Έχουμε την εμπειρία να σας εκπαιδεύσουμε διατροφικά ώστε να λαμβάνετε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε τηρώντας το έθιμο της νηστείας.

Μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε με δια ζώσης συνεδρίες ή διαδικτυακά και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Βιταμίνη D: Το “Διαμάντι” της Υγείας

Η βιταμίνη D, συχνά αποκαλούμενη «βιταμίνη του ήλιου», είναι μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία του οργανισμού. Παράγεται φυσικά στο σώμα μας

ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά και η αξία τους

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ω3) είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας. Είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συμμετέχουν σε πολλές βιολογικές λειτουργίες του σώματος,

alcohol

Πόσες θερμίδες περιέχει το κάθε ποτό;

Το αλκοόλ συνοδεύει πολλούς ανθρώπους σε διάφορες στιγμές της ζωής τους. Δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα οικογενειακά τραπέζια, τις διακοπές, αλλά και τις απλές