Ozempic

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ozempic γίνεται συνεχώς πιο γνωστό και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος.

Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και τα τελευταία περίπου 30 χρόνια εξετάζεται να φαινόμενο επιδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2022 εκτίμησε πως 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά ήταν παχύσαρκοι. Συνολικά, πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ήταν υπέρβαροι.

Η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με το life style. Η σημαντικότερη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και, φυσικά, στη διατροφή.

Ωστόσο πολλές φορές αυτές οι πρακτικές δεν ακολουθούνται και έτσι δεν υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η λύση τής φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά πολλά σκευάσματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια (θυρεοειδική ορμόνη, αμφεταμίνες, καφεΐνη) έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούνται λόγω παρενεργειών.

Όμως, συνεχίζει και γίνεται πρόοδος στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας τής παχυσαρκίας. Πλέον υπάρχουν φάρμακα που συνδυαστικά πετυχαίνουν μείωση του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, μια νέα κατηγορία φαρμάκων, οι ανταγωνιστές υποδοχέα 1 (GLP-1), παρουσιάζουν υποσχόμενα αποτελέσματα. Η σεμαγλουτίδη ανήκει σε αυτή την κατηγορία και είναι η δραστική ουσία του φαρμάκου Ozempic.

Τι είναι το Ozempic και πώς δρα

Το Ozempic με τη σεμαγλουτίδη, μιμείται τη δράση του GLP-1, μιας ορμόνης η οποία απελευθερώνεται από τα κύτταρα του εντέρου.

Η σεμαγλουτίδη ενεργοποιεί τον GLP-1 και διεγείρεται η έκκριση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, ενεργοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον κορεσμό. Συμβάλλει δηλαδή στην μείωση της όρεξης και κατ’ επέκταση μπορεί να βοηθήσει στο θερμιδικό έλλειμμα και την απώλεια βάρους.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται όταν η μετφορμίνη δεν μπορεί να  εφαρμοστεί λόγω αντενδείξεων, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Παρόλα αυτά λόγω της επίδρασης που έχει στον κορεσμό χρησιμοποιείται συχνά και για απώλεια βάρους.

Στο εξωτερικό το Ozempic είναι ήδη πολύ διάσημο σκεύασμα και χρησιμοποιείται από πολλούς επώνυμους αφού υπόσχεται γρήγορο αδυνάτισμα. Έτσι η ζήτηση αυξάνεται εδώ και χρόνια και πλέον βρίσκεται σε τεράστια έλλειψη,

Ποια άτομα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν

Το Ozempic απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Επίσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χορηγείται σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του:

  • 30 kg/m², ο οποίος υποδηλώνει παχυσαρκία
  • 27 kg/m² με συνδυασμό νοσημάτων που σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος (πίεση, δυσλιπιδαιμίες, ή ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων)

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την χρήση του Ozempic

Η χορήγηση του Ozempic θα πρέπει να χορηγείται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρονται από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και ναυτία, διάρροια ή εμετός.

Στην αρχή της θεραπείας αυτές οι παρενέργειες είναι πιο πιθανές αλλά συνήθως υποχωρούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, όσο αυξάνεται η δόση, είναι πιθανό να επανεμφανιστούν. Επίσης, συχνές παρενέργειες αποτελούν ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες αλλά και η κόπωση.

Στις περιπτώσεις που το Ozempic χρησιμοποιήθηκε μόνο του δεν αναφέρθηκαν συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα όμως μπορεί να εμφανιστεί.

Τέλος, πιο σπάνιες παρενέργειες αποτελούν η χολολιθίαση και η παγκρεατίτιδα.

Ποιοί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν Ozempic

Αντένδειξη στη χρήση του έχουν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που θα ήθελαν να τεκνοποιήσουν, οι έγκυες και οι θηλάζουσες καθώς και άτομα με οικογενειακό ιστορικό του θυρεοειδούς.

Το Ozempic δεν είναι κατάλληλο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Επίσης, η επίδρασή του σε παιδιά κάτω των 18 ετών δεν είναι γνωστή.

Ozempic και διατροφή

Κατά την φαρμακευτική αγωγή με Ozempic χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορούν να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους, ή τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.

Τέτοιες κατηγορίες τροφίμων είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, σκευάσματα με αυξημένη ζάχαρη, τα λιπαρά τρόφιμα, τα γλυκά και το αλκοόλ.

Αντίθετα, τρόφιμα που θα βοηθήσουν τη δράση του Ozempic είναι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και τρόφιμα που αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αποτελέσματα από τη χρήση του Ozempic

Όπως όλα δείχνουν, η σεμαγλουτίδη λόγω της μείωσης της όρεξης, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και λιπώδους μάζας.

Παρ’ όλα αυτά, το Ozempic δεν έχει εγκριθεί επίσημα για χρήση σε παχύσαρκα άτομα. Μόνο η σεμαγλουτίδη έχει εγκριθεί μέσω ενός άλλου φαρμάκου που ονομάζεται Wegovy και στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα διαθέσιμο.

Γενικά, δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες και μελέτες που να προσδιορίζουν την επιτυχία στη μακροχρόνια απώλεια βάρους με τέτοιου είδους πρακτικές και θεραπείες όπως η χρήση του Ozempic.

Το σκεύασμα αυτό, όπως και πολλές δίαιτες που υπόσχονται τρομερά αποτελέσματα και απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα συνήθως αποτυγχάνουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλό θα ήταν το Ozempic να μη χρησιμοποιείται από μη διαβητικούς ανθρώπους, και να μην θεωρείται υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής ή η μαγική λύση για την απώλεια πολλών κιλών.

Υιοθετώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό με άσκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την έναρξη της αλλαγής και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Υπεύθυνη και επιστημονική διατροφική υποστήριξη από το Nutriwellness

Προσπαθείτε να χάσετε βάρος και θέλετε υπεύθυνη καθοδήγηση από μια έμπειρη επιστήμονα της διατροφής;

Μπορώ να σας βοηθήσω! Είμαι Διαιτολόγος στην Θεσσαλονίκη με πολυετή εμπειρία και έχω την δυνατότητα να σας υποστηρίξω δια ζώσης η διαδικτυακά.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε μια συνεδρία:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Ozempic

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ozempic γίνεται συνεχώς πιο γνωστό και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,