Η Νευρική Ανορεξία δεν είναι απλώς μια επιθυμία για απώλεια βάρους.
Είναι μια σοβαρή πάθηση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, έντονο φόβο για αύξηση βάρους και λιμοκτονία.
Τα άτομα που πλήττονται από Νευρική Ανορεξία συχνά επιδίδονται σε περιοριστικές διατροφικές συμπεριφορές, οδηγώντας σε σοβαρό υποσιτισμό και πλήθος σωματικών και συναισθηματικών συνεπειών. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ατόμων με ανορεξία παρουσιάζουν μια άνοδο ανά τον κόσμο σε σύγκριση με αυτά της Νευρικής Βουλιμίας.
Ως προς τον επιπολασμό της νόσου, τα ποσοστά των γυναικών υπερτερούν σημαντικά έναντι των ανδρών κάθε ηλικίας.
Νευρική Ανορεξία και αιτίες που την προκαλούν
Τα ακριβή αίτια της διαταραχής δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών-οικογενειακών, ψυχολογικών αλλά και κοινωνικών έχουν κατηγορηθεί ότι εμπλέκονται στην εκδήλωση της. Για να διαγνωστεί κάποιος με νευρική ανορεξία σύμφωνα με το DSM-5, πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
- Περιορισμός των θερμίδων που προσλαμβάνονται σε καθημερινή βάση σε σχέση με τις πραγματικές απαιτήσεις του οργανισμού που οδηγεί σε αισθητά χαμηλότερο βάρος σε σχέση με το φυσιολογικό
- Έντονος φόβος μήπως παχύνετε ή παχύνετε, αν και λιποβαρής
- Διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το σωματικό βάρος ή το σχήμα του, αδικαιολόγητη επίδραση του σωματικού βάρους ή του σχήματος στην αυτοαξιολόγηση ή μη αναγνώριση- αποδοχή της επικινδυνότητας του τρέχοντος χαμηλού σωματικού βάρους.
Ακόμα κι αν δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια του DSM-5 για την Νευρική Ανορεξία, μπορεί να υπάρχει σοβαρή Διατροφική Διαταραχή. Η «άτυπη» ανορεξία περιλαμβάνει εκείνα τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια για ανορεξία αλλά δεν είναι λιποβαρή παρά τη σημαντική απώλεια βάρους.
Ερευνητικές μελέτες δεν έχουν βρει διαφορά στις ιατρικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της ανορεξίας και της «άτυπης» ανορεξίας.
Διαφορά μεταξύ Νευρικής Ανορεξίας, Νευρικής Βουλιμίας και Αδηφαγικής Διαταραχής
Τα άτομα με Νερική Βουλιμία έχουν συνήθως φυσιολογικό βάρος. Εμπλέκονται σε έναν κύκλο υπερκατανάλωσης φαγητού και “κάθαρσης”. Τρώνε και έπειτα προσπαθούν αποβάλλουν το φαγητό τους με μη ορθόδοξους τρόπους.
Τα άτομα με Αδηφαγική Διαταραχή κάνουν επίσης υπερφαγικά επεισόδια αλλά δεν κάνουν κάθαρση. Σχεδόν πάντα έχουν υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία.
Αντίθετα, τα άτομα με Νευρική Ανορεξία είναι συνήθως λιποβαρή. Επιδίδονται σε λιμοκτονία, ακραίες δίαιτες και ακραία άσκηση για να χάσουν βάρος. Πιστεύουν ότι έχουν αυξημένο σωματικό βάρος παρόλο που είναι πολύ αδύνατα και μπορεί να αδυνατίσουν τόσο που να φαίνονται άρρωστα.
Αντιμετώπιση και θεραπεία
Για την αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών απαραίτητη είναι η σύμπραξη πολλών επιστημών υγείας και κυρίως ενός ειδικά εκπαιδευμένου Διατροφολόγου και ενός επαγγελματία Ψυχικής Υγείας.
Ο Διατροφολόγος από την μεριά του μπορεί να εκπαιδεύσει διατροφικά το άτομο και από κοινού να καταρτίσουν ένα διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο σε αυτό και την διαταραχή. Ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα είναι
απαραίτητο για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και τη σταδιακή επαναπρόσληψη βάρους.
Ωστόσο, η θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας είναι μια διαδικασία που υπερβαίνει την απλή ανάκτηση βάρους. Περιλαμβάνει την καλλιέργεια μιας θετικής σχέσης με το φαγητό, την καθιέρωση τακτικών διατροφικών προτύπων και την ενίσχυση της αίσθησης ελέγχου των διατροφικών συνηθειών κάποιου.
Ο ρόλος της Ψυχοθεραπείας
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα είδος ατομικής συμβουλευτικής. Επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης (γνωστικής) και της συμπεριφοράς (συμπεριφοράς).
Η θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές για την ανάπτυξη υγιών στάσεων απέναντι στο φαγητό και το βάρος. Περιλαμβάνει επίσης προσεγγίσεις για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται ο ασθενής σε δύσκολες καταστάσεις.
Η Οικογενειακή Θεραπεία (FBT) είναι μια άλλη πολύτιμη προσέγγιση που εμπλέκει την οικογένεια στη διαδικασία αποκατάστασης. Σε αυτή τη μέθοδο, τα μέλη της οικογένειας διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο, βοηθώντας στην ενθάρρυνση της τακτικής διατροφής και παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς την ανάκαμψη.
Φαρμακευτική αγωγή
Συχνά συνταγογραφούνται από τους ψυχιάτρους που αναλαμβάνουν τα περιστατικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα για την διαχείριση του άγχους ή της κατάθλιψης που πιθανόν να συνυπάρχουν με την Νευρική Ανορεξία.
Νοσηλεία
Κάποιες περιπτώσεις με Νευρική Ανορεξία μπορεί να χρειαστούν πιο εντατική θεραπεία για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Εάν η ζωή των ατόμων βρίσκεται σε κίνδυνο, συστήνεται η θεραπεία εντός νοσοκομείου (για θέματα όπως διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, αφυδάτωση, ανισορροπίες ηλεκτρολυτών ή ψυχιατρικής φύσεως), καθώς μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία.
Ομάδες υποστήριξης
Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμες συνδυαστικά με άλλες μορφές θεραπείας. Στις ομάδες υποστήριξης, οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους συναντιούνται και μοιράζονται τις ιστορίες τους.
Συμπερασματικά
Η νευρική ανορεξία είναι μια πολύπλευρη Διατροφική Διαταραχή που απαιτείται διεπιστημονική προσέγγιση για την αποτελεσματική θεραπεία της. Σε αυτήν την διαταραχή πρόσληψης τροφής -όπως και στις υπόλοιπες- θα πρέπει να
αναγνωρίζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και ψυχολογίας.
Μέσω της συμβουλευτικής, της διατροφικής καθοδήγησης και των θεραπευτικών τεχνικών που βασίζονται σε στοιχεία, τα άτομα μπορούν να ενδυναμωθούν στην πορεία τους προς την ανάκαμψη, αποκαθιστώντας όχι μόνο τη σωματική τους υγεία αλλά και τη συναισθηματική τους ευεξία.
Μαζί, μπορούμε να κάνουμε μια σημαντική διαφορά στη ζωή όσων πλήττονται από ανορεξία, προσφέροντας ελπίδα, θεραπεία και ένα λαμπρότερο μέλλον.
Επιστημονική υποστήριξη για Νευρική Ανορεξία
Υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος από το στενό οικογενειακό ή και φιλικό σας περιβάλλον πάσχει από Νευρική Ανορεξία;
Μην μείνετε άπραγοι, κάθε μέρα μετράει στην πρόληψη και θεραπεία. Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και μπορώ να παρέχω υποστηρίξη βασίσμένη στα επίσημα πρωτόκολλα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας από το οποίο έχω αποφοιτήσει.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε ώστε να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο από την Νευρική Ανορεξία:
- τηλεφωνήστε στο 2313089389
- συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας
- στείλτε email στο info@nutriwellness.gr