βουλιμία

Η βουλιμία και η αντιμετώπιση της

Η Ψυχογενής Βουλιμία αποτελεί μια σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή Διατροφική Διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έναν κύκλο υπερφαγίας και αντισταθμιστικών συμπεριφορών, όπως ο αυτοπροκαλούμενος εμετός, με στόχο την αναίρεση ή την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της υπερφαγίας.

Μαζί με την Ανορεξία, η Βουλιμία κατατάσσεται στις πιο συχνές Διατροφικές Διαταραχές που συναντώνται στον πληθυσμό. Ως προς τον επιπολασμό τους, εκδηλώνονται συχνότερα στο γυναικείο φύλο και ως επί το πλείστον στις ηλικίες 15-25, χωρίς βέβαια να θεωρούνται αμελητέα τα περιστατικά διαταραχών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Διαγνωστικά κριτήρια

Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, που εκδόθηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχιάτρων, η διάγνωση της βουλιμίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα ακόλουθα κριτήρια:

Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας

Ένα επεισόδιο υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω:

  • Καταναλώνοντας ανά συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο φαγητό που είναι μεγαλύτερο σε ποσότητα από αυτό που θα έτρωγε η πλειοψηφία των ατόμων
  • Αίσθηση απουσίας ελέγχου στο φαγητό κατά τη διάρκεια του επεισοδίου
  • Επαναλαμβανόμενες αντισταθμιστικες συμπεριφορες για την πρόληψη της αύξησης βάρους, όπως αυτοπροκαλούμενος εμετός, κακή χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμάκων, νηστεία ή υπερβολική άσκηση.

Η υπερφαγία και οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες. Επίσης, η αξιολόγηση της αυτοεικόνας επηρεάζεται καταλυτικά από το σχήμα και το βάρος του σώματος.

Αίτια Βουλιμίας

Μέχρι και σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν είναι βέβαιη για τα πραγματικά αίτια πίσω από την Νευρική Βουλιμία.

Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνισή της. Σε αυτούς συγκαταλέγονται γενετικοί, βιολογικοί, ψυχολογικοί, καθώς και τα κοινωνικά πρότυπα που διαρκώς προβάλλονται και προσπαθούν να διαμορφώσουν το κοινωνικό σύνολο.

Ως προς τους γενετικούς, την τελευταία δεκαετία η επιστήμη κάνει άλματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση γονιδίων. Τα γονίδια αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και όπως διαφαίνεται η παρουσία γονέα με Διατροφική Διαταραχή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για απογόνους με Διατροφικές Διαταραχές.

Έτσι, πολλά γονίδια έχουν συσχετιστεί-κατηγοριοποιηθεί ως “γονίδια διατροφικών διαταραχών”.

Διαφορά μεταξύ Βουλιμίας, Ανορεξίας και Αδηφαγικής Διαταραχής

Τα βουλιμικά άτομα έχουν συνήθως κανονικό βάρος. Εμπλέκονται σε έναν κύκλο υπερκατανάλωσης φαγητού και “κάθαρσης”.

Αντίθετα, τα άτομα με Νευρική Ανορεξία είναι συνήθως λιποβαρή. Επιδίδονται σε ακραίες δίαιτες και εξαντλητική άσκηση με σκοπό να χάσουν βάρος. Πιστεύουν ότι έχουν αυξημένο σωματικό βάρος παρόλο που είναι πολύ αδύνατα και μπορεί να αδυνατίσουν τόσο που να φαίνονται άρρωστα.

Τα άτομα με Νευρική Βουλιμία τρώνε και έπειτα προσπαθούν να αποβάλλουν το φαγητό τους με μη ορθόδοξους τρόπους. Αντίθετα, τα άτομα με Αδηφαγική Διαταραχή κάνουν υπερφαγικά επεισόδια αλλά δεν κάνουν κάθαρση και έχουν υπερβάλλον βάρος ή είναι παχύσαρκα.

Νευρική Βουλιμία και συμπτώματα

Η βουλιμία συχνά να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τα άτομα με την πάθηση συχνά τρώνε φαγητά και “αποβάλλουν” την τροφή τους κρυφά.

Όμως, μια συσκευασία ενός καθαρτικού και υπολείμματα τροφίμων μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια βουλιμίας. Άλλα συμπεριφορικά και συναισθηματικά συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας περιλαμβάνουν:

  • Συχνές επισκέψεις στο μπάνιο, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα
  • Υπερβολική άσκηση, ενασχόληση με την εικόνα του σώματος και έντονο φόβο για αύξηση βάρους
  • Κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική απομόνωση ή κατάχρηση ουσιών
  • Αίσθημα εκτός ελέγχου, ενοχής ή ντροπής για το φαγητό
Σωματικά συμπτώματα Βουλιμίας

Τα σωματικά συμπτώματα της βουλιμίας ποικίλλουν.

Μπορούν να περιλαμβάνουν προβλήματα με την στοματική κοιλότητα ή ακόμα και πρησμένο πρόσωπο. Ο αυτοπροκαλούμενος έμετος μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου των δοντιών από το γαστρικό οξύ. Τα δόντια μπορεί επίσης να φαίνονται καθαρά αντί για λευκά και να είναι πιο ευαίσθητα. Άλλες ενδείξεις βουλιμίας μπορεί να είναι:

  • Πρησμένα μάγουλα ή σαγόνι καθώς και ουλές, γρατζουνιές ή κάλους στις αρθρώσεις από τον αναγκαστικό εμετό
  • Γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και παλινδρόμηση
  • Μυϊκή αδυναμία και λιποθυμία
  • Διαταραχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου
  • Κατακόκκινα μάτια και αφυδάτωση

Πώς αντιμετωπίζεται η Βουλιμία

Για την αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών απαραίτητη είναι η σύμπραξη πολλών επιστημών υγείας και κυρίως ενός ειδικά εκπαιδευμένου Διαιτολόγου Διατροφολόγου και ενδεχομένως ενός Ψυχολόγου.

Ο Διατροφολόγος μπορεί να εκπαιδεύσει διατροφικά το άτομο και από κοινού με τον παθόντα να καταρτίσουν ένα διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο σε αυτόν και την διαταραχή, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τροφικούς περιορισμούς.

Ψυχοθεραπεία και Νευρική Βουλιμία

Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία είναι ένα είδος ατομικής συμβουλευτικής.

Επικεντρώνεται στην αλλαγή της σκέψης (γνωστικής) και της συμπεριφοράς (συμπεριφοράς). Η θεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές για την ανάπτυξη υγιών στάσεων απέναντι στο φαγητό και το βάρος. Περιλαμβάνει επίσης προσεγγίσεις για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται το άτομο σε δύσκολες καταστάσεις.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης είναι ένας τύπος αντικαταθλιπτικού που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα της υπερφαγίας και του εμετού. Είναι επίσης αποτελεσματικοί στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης μιας και αυτές οι καταστάσεις είναι κοινές μεταξύ των ατόμων με Νευρική Βουλιμία.

Η μακροπρόθεσμη όμως αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων δεν είναι ξεκάθαρη.

Ομάδες υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμες συνδυαστικά με άλλες μορφές θεραπείας. Στις ομάδες υποστήριξης, οι άνθρωποι με Βουλιμία και οι οικογένειές τους συναντιούνται και μοιράζονται τις ιστορίες τους.

Συμπερασματικά

Η Ψυχογενής Βουλιμία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες Διατροφικές Διαταραχές. Μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των ατόμων και να οδηγήσει μελλοντικά ακόμα και σε διάφορους τύπους καρκίνων.

Εκτός, όμως, από την υγεία των πασχόντων, επηρεάζει την σχέση τους με το φαγητό και διαταράσσει την εικόνα σώματός τους. Επηρεάζει τις σχέσεις τους με το κοινωνικό περιβάλλον και άλλες πτυχές του καθημερινού βίου.

Επιστημονική υποστήριξη για Βουλιμία

Εάν υποψιάζεσαι ότι εσύ ή κάποιος από το στενό οικογενειακό ή και φιλικό περιβάλλον πάσχει, μη μείνεις άπραγος. Αναζήτησε βοήθεια σε κάποιον ειδικό. Μίλησε για την διαταραχή (σου). Μην φοβάσαι. Μην την (συγ)καλύπτεις. Μη ντρέπεσαι γι’αυτή…

Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και μπορώ να παρέχω υποστηρίξη βασίσμένη στα επίσημα πρωτόκολλα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας από το οποίο έχω αποφοιτήσει.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε ώστε να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την Βουλιμία:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική

διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της. Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται