διατροφικές διαταραχές

Διατροφικές διαταραχές και θεραπεία

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές και σχετίζονται με τη διατροφική συμπεριφορά και τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.

Προκαλούνται από βιολογικούς, ψυχολογικούς, συμπεριφορικούς και κοινωνικούς παράγοντες και χαρακτηρίζονται από επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές ενός ατόμου, λόγω της υπερβολικής ενασχόλησής του με το βάρος και την εξωτερική του εμφάνιση.

Οι Διατροφικές Διαταραχές επηρεάζουν ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου, αν και συχνότερα εντοπίζονται στις γυναίκες και στις ηλικίες 12-35 ετών. Λόγω της προκατάληψης για το σωματικό βάρος και το σχήμα του σώματος, το άτομο μπορεί να αναπτύξει συμπεριφορές που να αφορούν αυστηρές δίαιτες ή υπερκατανάλωση τροφής, γυμναστική σε υπερβολικό βαθμό, λήψη καθαρτικών ή χαπιών αδυνατίσματος και πρόκληση εμετού.

Οι Διατροφικές Διαταραχές κατατάσσονται σε 3 είδη:

  • Νευρική ανορεξία
  • Νευρική βουλιμία
  • Αδηφαγική διαταραχή

Νευρική Ανορεξία

Η διάγνωση της Νευρικής Ανορεξίας γίνεται με βάση τέσσερα κριτήρια τα οποία είναι:

  1. Το άτομο έχει έντονο φόβο στη σκέψη τής ανάπτυξης παχυσαρκίας και του επιπλέον βάρους και λίπους στο σώμα, ο οποίος δεν φεύγει όσο κι αν μειώνει το βάρος του
  2. Το άτομο αρνείται και δεν αποδέχεται την ύπαρξη πολύ χαμηλού βάρους, ενώ αρνείται να το διατηρήσει ακόμα και στα κατώτερα όρια του φυσιολογικού του βάρους ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του
  3. Στις γυναίκες με Νευρική Ανορεξία παρατηρείται συχνά απουσία της εμμήνου ρύσης ή δυσλειτουργίες αυτής

Τα μισά άτομα που πάσχουν από Νευρική Ανορεξία έχουν βουλιμικά επεισόδια, λαμβάνουν καθαρτικά, διουρητικά ή χάπια αδυνατίσματος και προκαλούν εμετό. Επίσης, πολλά άτομα καταφεύγουν σε υπερβολική γυμναστική, ώστε να κάψουν τις θερμίδες που έχουν καταναλώσει. Συνήθως είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και μπορεί να κλειστούν στον εαυτό τους.

Η Νευρική Ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί ως περιοριστική, δηλαδή με άρνηση της λήψης τροφής και του αισθήματος της πείνας ή ως εκκαθαριστική, δηλαδή με αυξημένη λήψη τροφής και χρήση αντισταθμιστικών μεθόδων.

Επιπτώσεις της Νευρικής Ανορεξίας

Οι παραπάνω καταστάσεις με το πέρασμα του χρόνου προκαλούν διάφορα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό και μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις όπως:

  • Οστεοπόρωση ή οστεοπενία
  • Προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος και Αφυδάτωση
  • Αναιμία ή Αμηνόρροια
  • Διαταραχές ύπνου
  • Τριχόπτωση, Υποθερμία ή Υπόταση
  • Καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Κοινωνική απομόνωση και Κατάθλιψη

Νευρική Βουλιμία

Τα άτομα με Νευρική Βουλιμία παρουσιάζουν επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής σε μικρό χρονικό διάστημα, με απώλεια ελέγχου της κατάστασης.

Στη συνέχεια, το άτομο νιώθει άσχημα για την αλόγιστη κατανάλωση φαγητού, με αποτέλεσμα να έχει αυτοπροκαλούμενους εμετούς, να χρησιμοποιεί καθαρτικά ή διουρητικά σκευάσματα και να καταφεύγει σε υπερβολική σωματική άσκηση.

Το άτομο πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο τέτοια επεισόδια υπερφαγίας, σε συνδυασμό με συμπεριφορές ακύρωσης την εβδομάδα, για τρεις μήνες ώστε να διαγνωστεί με Νευρική Βουλιμία.

Σωματικά συμπτώματα της Νευρικής Βουλιμίας
  • Χρόνια φλεγμονή και πονόλαιμος λόγω των αυτοπροκαλούμενων εμετών
  • Αφυδάτωση και πρησμένοι σιελογόνοι αδένες, μάγουλα και πρόσωπο
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γενικά προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος
  • Προβλήματα με τους νεφρούς λόγω της λήψης διουρητικών
  • Καρδιακές αρρυθμίες

Αδηφαγική Διαταραχή

Η Αδηφαγική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή επαναλαμβανόμενα γεύματα μεγάλης ποσότητας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς την πρόκληση εμετού ή τη χρήση καθαρκτικών ουσιών.

Σωματικά συμπτώματα της Αδηφαγικης Διαταραχής
  • Δυσφορία, φούσκωμα, πόνος στο στομάχι
  • Κράμπες, καούρες και ναυτία
  • Γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγή των κενώσεων από διάρροια σε δυσκοιλιότητα.
  • Έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αύξηση βάρους

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων αυτών είναι παχύσαρκοι. Το αυξημένο βάρος σε συνδυασμό με την αδηφαγία μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και μεταβολικά σύνδρομα. Επίσης, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση και μεταβολικά σύνδρομα.

Η Αδηφαγική Διαταραχή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστρίτιδα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στις γυναίκες ειδικότερα, ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργία της εμμήνου ρύσης και μείωση της γονιμότητας. Αν υπάρχει κύηση υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επιπλοκών. 

Συνέπειες στην ψυχολογία των ατόμων
  • Δυσκολία διαχείρισης του στρες
  • Κούραση και διανοητική σύγχυση
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη
  • Οξυθυμία και εναλλαγές διάθεσης

Ορθορεξία

Η Ορθορεξία είναι η παθολογική εμμονή της κατανάλωσης σωστών και υγιεινών τροφών.

Το άτομο με ορθορεξία αποφεύγει σχεδόν ψυχαναγκαστικά τις ανθυγιεινές τροφές και αυτά που ενοχοποιούνται συνήθως είναι η ζάχαρη, το αλάτι, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα γλυκά, τα τηγανητά τρόφιμα, το ζωικό λίπος κ.α. Αυτή η αυστηρή απαγόρευση στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων οδηγεί σε σημαντικούς διατροφικούς περιορισμούς.

Συμπτώματα και σημάδια Ορθορεξίας

Κάποια σημάδια που προειδοποιούν για ορθορεξία είναι η εμμονή με τον έλεγχο των συστατικών στις ετικέτες τροφίμων. Συνήθως το άτομο θα αποκλείσει τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα πρόσθετα σάκχαρα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη γλουτένη, τη σόγια κ.α.

Αν αποκλειστούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή του ατόμου, μπορεί να εξαλειφθούν και ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά. Τότε, η ορθορεξία μπορεί σπάνια να οδηγήσει τελικά σε υποσιτισμό.

Υποστήριξη για Διατροφικές Διαταραχές

Νιώθετε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος ενδέχεται να χρειάζεται υποστήριξη για αντιμετώπιση κάποιες Διατροφικής Διαταραχής;

Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και μπορώ να παρέχω υποστηρίξη βασίσμένη στα επίσημα πρωτόκολλα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας από το οποίο έχω αποφοιτήσει.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε ώστε να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την αδηφαγία:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική

διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της. Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται

κέικ κολοκύθας

Κέικ κολοκύθας

Ένα κέικ κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πρόταση για γλυκό και μπορεί να καταναλωθεί ως πρωϊνό, επιδόρπιο ή σνακ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορα τον 17ο αιώνα