ακμή και διατροφή

Ακμή και διατροφή

Ακμή και διατροφή είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πως συνδέονται στενά.

Τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθούν στο δερματολόγο τους. Είναι ο κατ’αρχήν υπεύθυνος για τη διάγνωση του τύπου της ακμής και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Σχετικά με την διατροφή, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την ακμή πυροδοτώντας και επιβαρύνοντας τη φλεγμονή. Άλλες πάλι μειώνουν και κατευνάζουν τα συμπτώματα, βελτιώνοντας την πάθηση.

Ο σύγχρονος τρόπος που τρεφόμαστε, σε γενικές γραμμές, συχνά είναι υπέρ-φλεγμονώδης. Δημιουργεί τέτοιο περιβάλλον στην επιδερμίδα που ενθαρρύνει την εμφάνιση ακμής.

Τι είναι η ακμή

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος και δημιουργείται από τους φραγμένους πόρους του δέρματος λόγω νεκρών κυττάρων και βακτηρίων.

Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία. Έχει ως αποτέλεσμα λευκά ή μαύρα στίγματα, φλύκταινες, κύστες και κοκκινίλες ή ουλές. Εντοπίζεται σε όλο το σώμα αλλά πιο έντονα σε περιοχές του δέρματος με πολλούς σμηγματογόνους αδένες. Δηλαδή στο πρόσωπο, την πλάτη, το στέρνο, τους ώμους και τα μπράτσα.

Τρόφιμα που σχετίζονται με την αύξηση της φλεγμονής και την ακμή

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η πρωτεΐνη ορού στο αγελαδινό γάλα έχει συσχετιστεί με αρνητική επίδραση στην αντιμετώπιση της ακμής. Μπορεί να γίνει αντικατάστασή του με γάλα αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης κ.α.

Επίσης, τρόφιμα όπως το τυρί, το παγωτό, οι κρέμες ζαχαροπλαστικής και η σοκολάτα γάλακτος φαίνεται πως αυξάνουν τα συμπτώματα της ακμής. Καλό είναι λοιπόν να γίνεται αραιότερη χρήση τους ή να αποφεύγονται σε περιόδους έξαρσης.

Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη προκαλούν αύξηση του σακχάρου του αίματος, διατηρώντας τη φλεγμονή.

Τέτοιες τροφές είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα λευκά ζυμαρικά και το ρύζι, οι ζύμες όπως πίτες και τορτίγιες, τα συσκευασμένα αλμυρά σνακ όπως τα κριτσίνια και τα κράκερς, τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, μπισκότα, κέικ, γλυκά, τα αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

Η επιπρόσθετη γλυκόζη στον οργανισμό αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας. Αυτό το υπέρ-ινσουλιναιμικό περιβάλλον επηρεάζει τις ορμόνες και προκαλεί την παραγωγή ανδρογόνων τα οποία είναι υπεύθυνα για την υπερβολική έκκριση σμήγματος.

Άλλα τρόφιμα που αυξάνουν τη φλεγμονή και την ακμή

Το έτοιμο γρήγορο φαγητό και άλλα πολύ λιπαρά φαγητά έχουν συσχετιστεί με επιβάρυνση της ακμής, λόγω των κορεσμένων και trans λιπαρών που περιέχουν.

Τέτοια τρόφιμα είναι  ο γύρος, το σνίτσελ, οι τηγανητές πατάτες, φαγητά με κρέμα γάλακτος κ.α.

Τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής

Ω-3 λιπαρά οξέα

Η αντιφλεγμονώδης δράση των ω-3 λιπαρών βοηθά στην μείωση των φλεγμονών.

Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί κ.α.), οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και οι σπόροι όπως το σουσάμι, οι σπόροι chia οι κολοκυθόσποροι κ.α.

Ακμή και αντιοξειδωτικές βιταμίνες

Η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και εμποδίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των κυττάρων.

Καλές πηγές της βιταμίνης C είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και της βιταμίνης Ε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, η ρόκα, το μπρόκολο, το σπανάκι, το λάχανο κ.α.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην επούλωση και τη γενικότερη υγεία του δέρματος. Καλές πηγές είναι το κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Σελήνιο και ακμή

Το σελήνιο έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει το δέρμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Καλές πηγές είναι ο τόνος, ο σολομός, τα αυγά κ.α.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιέχουν φυτικές ίνες, που φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ακμής.

Τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά κ.α.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην εξέλιξη της νόσου.

Επιστημονική διατροφική υποστήριξη

Χρειάζεστε κάποιον επαγγελματία επιστήμονα της διατροφής για να σας καθοδηγήσει;

Το Nutriwellness μπορεί να σας υποστηρίξει! Μπορούμε να καταρτίσουμε για εσάς μια πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή που θα οδηγήσει στην μείωση των συμπωμάτων της ακμής.

Είμαστε στην διάθεση σας και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά και η αξία τους

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ω3) είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας. Είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συμμετέχουν σε πολλές βιολογικές λειτουργίες του σώματος,

alcohol

Πόσες θερμίδες περιέχει το κάθε ποτό;

Το αλκοόλ συνοδεύει πολλούς ανθρώπους σε διάφορες στιγμές της ζωής τους. Δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τα οικογενειακά τραπέζια, τις διακοπές, αλλά και τις απλές

Ozempic

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ozempic γίνεται συνεχώς πιο γνωστό και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και