Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των τριχοσμηγματογόνων μονάδων που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει ως αποτέλεσμα βλάβες όπως φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, κύστες στο πρόσωπο και το σώμα. Άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθούν στο δερματολόγο τους ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση του τύπου της ακμής και τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. Παράλληλα όμως μια σωστή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της ακμής.
Γιατροί επισημαίνουν πως η σύγχρονη διατροφή είναι συχνά υπέρ-φλεγμονώδης και διατηρεί ένα περιβάλλον στην επιδερμίδα που ενθαρρύνει την εμφάνιση ακμής. Οι βιομηχανικά επεξεργασμένες τροφές και οι υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος, ζάχαρη και βλαβερά συστατικά έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΚΜΗ
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ
Τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή αυτά που περιέχουν απλά σάκχαρα, προκαλούν αύξηση στην γλυκόζη του αίματος και διατηρούν την φλεγμονή. Τα τρόφιμα αυτά είναι το λευκό ψωμί, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως δημητριακά, έτοιμα κέικ και γενικότερα τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η επιπρόσθετη γλυκόζη αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης στο πάγκρεας. Το υπέρ-ινσουλιναιμικό αυτό περιβάλλον επηρεάζει τις ορμόνες και ενθαρρύνει την υπερπαραγωγή ανδρογόνων, υπεύθυνα για την υπερβολική έκκριση σμήγματος.
ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
Το αγελαδινό γάλα φαίνεται πως έχει αρνητική επίδραση στην αντιμετώπιση της ακμής διότι αυξάνει τα επίπεδα της IGF-1.Η συγκεκριμένη ορμόνη έχει συσχετιστεί με αύξηση της φλεγμονής και με δυνητικά ξεσπάσματα ακμής. Η δυσμενής σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών και της ακμής δεν έχει παρατηρηθεί με τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή τα βακτήρια στην ζύμωση χρησιμοποιούν το IGF-1, αφήνοντας ελάχιστο για απορρόφηση. Αντικαταστήστε με τρόφιμα όπως, γάλα ρυζιού, αμυγδάλου, σόγιας, τόφου.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η σοκολάτα φαίνεται πως είναι από το συνηθέστερο τρόφιμο που θα θεωρήσουμε πως ευθύνεται για την έξαρση της ακμής, και όχι άδικα. Όμως φαίνεται πως δεν ευθύνεται το βασικό της συστατικό, το κακάο, αλλά η ζάχαρη και το γάλα που περιέχει. Αντί λοιπόν για ένα κομμάτι σοκολάτα μπορείτε να προτιμήσετε μια κούπα κακάο.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ
Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Η αντιφλεγμονώδης δράση τους βοηθά στη μείωση των φλεγμονών που συνυπάρχουν με ακμή. Καλό θα ήταν λοιπόν να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομό, τόνο κ.α. , ταχίνι, σπόρους όπως λιναρόσπορος, σπόροι chia, σουσάμι, καθώς και ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια αμύγδαλα κ.α.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΨΕΥΔΑΓΥΡΟ
Είναι γνωστή η συμβολή του ψευδαργύρου στην υγεία του δέρματος αφού βοηθούν στην επούλωση του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ,, τομάτες), η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί) και το σελήνιο (τόνος σολομός, σκόρδο, καρύδια Βραζιλίας, αυγά, καστανό ρύζι) δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το διατροφικό πρόγραμμα κατά της ακμής διότι καταπολεμούν την φλεγμονή. Η δράση τους οφείλεται στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, τοξινών δηλαδή, που επιδεινώνουν δραματικά τα συμπτώματα της ακμής (σπυράκια).
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
Οι φυτικές ίνες είναι ένας πολύτιμος βοηθός στο πρόβλημα με την ακμή! Τρόφιμα πλούσια σε αυτές, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα της ακμής. Προτιμήστε λοιπόν τρόφιμα ολικής άλεσης, φρέσκα φρούτα και λαχανικά.