Σπιτική ζεστή μηλόπιτα με βρώμη που μας θυμίζει μαμά!
Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που μυρίζει χειμώνα και δίνει απόλαυση χωρίς τύψεις. Ο συνδυασμός μήλου και κανέλας είναι η πιο γλυκιά μυρωδιά του χειμώνα!
Τι πιο ωραίο από το να έχεις στο σπίτι σου ένα υγιεινό και σχετικά λίγο σε θερμίδες γλυκό; Να έχεις παρέα με τον καφέ σου ή το τσάι σου ένα κομμάτι ζεστής μηλόπιτας. Ειδικά με τον κρύο χειμώνα είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός απόλαυσης.
Ένα κομμάτι ζεστής μηλόπιτας το απολαμβάνεις χωρίς τόσες τύψεις όσο ένα κομμάτι σοκολατόπιτας, αφού ικανοποιεί εξίσου την επιθυμία για απογευματινό γλυκό!
Μηλόπιτα με βρώμη και μέλι και …οφέλη
Τι μας προσφέρει το μήλο; Ποιά είναι τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό;
Το μήλο καταρχήν βοηθά στην υγιεινή του στόματος. Πώς γίνεται αυτό; Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχει, βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια, με αποτέλεσμα να ενεργοποιεί την φυσική απολέπιση τους.
Τα μήλα επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (την κουερσετίνη και την βαλανοκετόνη) και βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη παραγωγή των καλών βακτηρίων του εντέρου.
Βοηθούν στην οστεοπόρωση, κρατάνε την οστική πυκνότητα σε υψηλό επίπεδο και είναι καλά για τους καρδιοπαθείς, αφού προάγουν επίσης την υγεία της καρδιάς.
Ακόμα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μήλο, μπορούν να απομακρύνουν τις οξειδωτικές βλάβες που εμφανίζονται στους πνεύμονες των ασθματικών.
Τι χρειάζεται για να γίνει η βάση στην μηλόπιτα με βρώμη
- ½ κούπα αλεσμένη βρώμη
- ½ κούπα αλεύρι ολικής
- ½ κούπα αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
- 2 ½ κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ή βούτυρο καρύδας
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
Για την γέμιση
- 3 μήλα χωρίς φλούδα κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
Πώς να φτιάξετε την μηλόπιτα με βρώμη
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το μέλι, τη βανίλια και το γάλα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόψιχα και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίξερ χτυπώντας στη μεσαία ταχύτητα. Συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά.
Απλώνουμε τη ζύμη της βάσης σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου για 10-12 λεπτά.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα με ½ φλ νερό, την κανέλα και τη ζάχαρη.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Σβήνουμε τη φωτιά και πολτοποιούμε τα μήλα με το μίξερ χειρός ή με το εργαλείο πουρέ. Βγάζουμε από τον φούρνο την ψημένη βάση και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Απλώνουμε τη γέμιση επάνω στη βάση αφού έχουν κρυώσει και τα δύο.
Πασπαλίζουμε την τριμμένη καρυδόψιχα