μεταβολισμός 2

Μεταβολισμός

Ο μεταβολισμός ορίζεται ως οι σωματικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής, δηλαδή είναι η ενέργεια που δαπανάται καθημερινά από τον οργανισμό μας και αποτελείται από τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την ενέργεια που δαπανάται σε κατάσταση ηρεμίας και την ενέργεια που δαπανάται στις δραστηριότητα που κάνουμε μέσα στην ημέρα. 

 

Τι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας

Κάθε άνθρωπος έχει την δικια του μοναδική τιμή μεταβολισμού, η οποία εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το βάρος, το ύψος, τη σύσταση σώματος, τη δραστηριότητα, καθώς και την κατάσταση υγείας. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν καταστάσεις που μπορεί να μειώνουν ή να αυξάνουν τις καύσεις μας όπως:

 1. Ο υπο- ή υπερθυρεοειδισμός, ο πυρετός, το έγκαυμα.
 2. Ορισμένα φάρμακα.
 3. Η απώλεια βάρους, ειδικά όταν είναι γρήγορη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσει το χαμηλότερο βάρος σας.
 4. Η ηλικία, διότι όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυική μάζα και αυξάνεται το λίπος.

 

Πως μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε

Η αύξηση του μυϊκού ιστού με ασκήσεις αντίστασης, όπως τα βάρη και η αλλαγή διατροφικών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό να λειτουργήσει καλύτερα. Επίσης τρόφιμα τα οποία ενισχύουν τον μεταβολισμό είναι:

 • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, η ενέργεια η οποία δαπανά ο οργανισμός μας για την επεξεργασία της πρωτεΐνης είναι 15-30% ενώ για την ίδια ποσότητα υδατανθράκων είναι 5-10% και για την ίδια ποσότητα λίπους είναι 0-3%.
 • Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Καφές. Η καφεΐνη έχει φανεί πως επηρεάζει το μεταβολισμό της ενέργειας αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και μειώνοντας την ενεργειακή πρόσληψη μέσω της ενίσχυσης της θερμογένεσης και φαίνεται πως επιδρά θετικά και στη διαδικασία της λιπόλυσης.
 • Το πράσινο τσάι με τις κατεχίνες, το oolong τσάι με τις πολυφαινόλες και το μαύρο τσάι με τις θεαφλαβίνες φαίνεται να δρουν ενισχυτικά στον  μεταβολισμό του λίπους. 
 • Νερό. 
 • Ξηροί καρποί.
 • Τζίντζερ.
 • Τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως ο κουρκουμάς (με την κουρκουμίνη), τα κρεμμύδια και το σκόρδο (με την κερκετίνη), το πιπέρι καγιέν (με την καψαϊκίνη), τα μούρα και το κρασί (με τη ρεσβερατρόλη). 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

γιατί δεν χάνω κιλά

Γιατί δεν χάνω κιλά;

Την ερώτηση “γιατί δεν χάνω κιλά;” πρέπει να την έχει αναφωνήσει ίσως και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας. Γιατί όμως; Μερικές φορές παρόλο που θέλουμε

pancakes με βρώμη

Pancakes με βρώμη

Τα Pancakes με βρώμη είναι ένα υπέροχο, γευστικό και γλυκό πρωινό ή σνακ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα στερούμαστε και μετά να ζηλεύουμε

διατροφή στον θηλασμό

Η διατροφή στον θηλασμό

Η διατροφή στον θηλασμό εκτός από μοναδική εμπειρία σύνδεσης με το νεογέννητο είναι και σπουδαία από θρεπτικής άποψης. Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο δώρο

μηλόπιτα με βρώμη και μέλι

Μηλόπιτα με βρώμη και μέλι

Σπιτική ζεστή μηλόπιτα με βρώμη που μας θυμίζει μαμά! Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που μυρίζει χειμώνα και δίνει απόλαυση χωρίς τύψεις. Ο συνδυασμός μήλου

Κορτιζόνη και κορτικοστεροειδή

Η Κορτιζόνη και οι παρενέργειες της

Η κορτιζόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη, της οποίας η δραστική της μορφή στον ανθρώπινο οργανισμό ονομάζεται κορτιζόλη. Η φαρμακευτική κορτιζόνη, είναι η απαραίτητη θεραπεία για