λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Η λιπομέτρηση είναι μια σημαντική διαδικασία που συνιστάται να γίνεται τόσο στην αρχή όσο και περιοδικά σε κάθε αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς ενός διατρεφόμενου.

Το σώμα μας γενικά αποτελείται από διάφορα συστατικά όπως είναι η λιπώδης μάζα, η μυϊκή μάζα και η οστική πυκνότητα. Η λιπομέτρηση αποτελεί μια επιστημονική μέθοδο που αξιολογεί την σύσταση του σώματος και των παραπάνω συστατικών που το συνθέτουν.

Πραγματοποιώντας μια λιπομέτρηση, μπορεί ένα άτομο να θέσει πραγματοποιήσιμους στόχους και να βελτιώσει τη συνολική κατάσταση της υγείας του. Επίσης, φαίνεται η πρόοδος σε βάθος χρόνου και τα πιθανά σημεία αλλαγής που χρειάζονται.

Πώς γίνεται μια λιπομέτρηση

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι λιπομέτρησης και ακολούθως αναφέρονται οι πιο διαδεδομένες.

Λιπομέτρηση με τσιμπίδα

Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει την μέτρηση των πτυχών του δέρματος σε διάφορα, καθορισμένα σημεία ανάλογα το άτομο.

Έπειτα, οι μετρήσεις με την χρήση συγκεκριμένων εργαλείων/εξισώσεων μεταφράζονται σε ποσοστό λίπους. Η μέτρηση των δερματικών πτυχών δίνει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα για τις μεταβολές του λίπους στο σώμα και χρησιμοποιείται κυρίως σε μετρήσεις αθλητών.

Βιοηλεκτρική εμπέδηση

Είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος λιπομέτρησης. Γίνεται με μέτρηση της άλιπης μάζας του σώματος, η οποία είναι καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, υπολογίζοντας έτσι το λίπος του σώματος αφαιρώντας την από το συνολικό βάρος του ατόμου.

Επιπλέον, με βάση την διαθέσιμη τεχνολογία, υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογηθεί και η κατανομή που έχει το λίπος στο σώμα. Δηλαδή, πόσο λίπος υπάρχει επί μέρους στον κορμό, στα χέρια και στα πόδια.

Λιπομέτρηση με ζύγιση

Σε αυτήν την μέθοδο, γίνεται ζύγιση σε συνδυασμό με τις περιφέρειες του σώματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της κατανομής του λίπους στο σώμα. Οι περιφέρειες του σώματος είναι στη μέση και τον λαιμό για τους άνδρες και στη μέση, τον λαιμό και τα ισχία για τις γυναίκες.

Η περιφέρεια μέσης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση εμφάνισης πιθανών παθήσεων που σχετίζονται με την κεντρική παχυσαρκία και άλλων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων. Αντίστοιχα, η περίμετρος μέσης, προς την περίμετρο των ισχίων, εξετάζει τον καρδιολογικό κίνδυνο που είναι αιτία του αυξημένου σωματικού βάρους.

Υποβρύχια ζύγιση

Η μέτρηση αυτή μέσω μιας εξίσωσης, υπολογίζει το ποσοστό λίπους από την ποσότητα νερού που εκτοπίζεται όταν ένα άτομο βυθιστεί ολόκληρο στο νερό.

Αέρια πληθυσμογραφία

Η μέθοδος αέριας πληθυσμογραφίας βασίζεται στην ποσότητα αέρα που εκτοπίζεται από ένα άτομο, όταν καθίσει ακίνητο σε μια συσκευή για δέκα λεπτά.

Λιπομέτρηση DEXA

Η μέθοδος αυτή είναι η πιο αξιόπιστη μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει τη σάρωση του σώματος από ακτίνες Χ.

Η ακτινοβολία δεν είναι σε αυξημένα επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά η εξέταση δεν επιτρέπεται σε εγκύους και παιδιά κάτω των 20 ετών.

Τι μετράει μια λιπομέτρηση

Με την λιπομέτρηση μπορούν να μετρηθούν και να καταγραφούν ένα πλήθος δεικτών καθένας από τους οποίους μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση ενός οργανισμού.

 • Βάρος, με μεγάλη ακρίβεια
 • Ποσοστό λίπους σε ολόκληρο το σώμα, αλλά και τμηματικά, σε 5 σημεία του σώματος (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι)
 • Κατανομή λίπους στα 5 σημεία του σώματος
 • Ανάλυση μυϊκής μάζας σε ολόκληρο το σώμα αλλά και τμηματικά σε 5 σημεία του σώματος (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι)
 • Κατανομή μυϊκής μάζας στα 5 σημεία του σώματος, για αξιολόγηση της μυϊκής κατάστασης
 • Επίπεδο σπλαχνικού λίπους το λίπος που περιβάλλει δηλαδή τα όργανα στην περιοχή της κοιλιάς. Η μέτρηση αυτή αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικών νοσημάτων, τα οποία συνδέονται με την αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κεντρική περιοχή του σώματος
 • Υγρά του σώματος συνολικά, ώστε να αξιολογηθεί πιθανή εμφάνιση οιδήματος ή κατακράτησης υγρών
 • Δείκτη Μάζας Σώματος: Είναι ένας πρώτος δείκτης εκτίμησης του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παράγοντας πρόγνωσης μελλοντικών προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος
 • Οστική μάζα: Η οστική μάζα, μετά την ηλικία των 40 ετών, αρχίζει να έχει μια αργή και σταδιακή μείωση. Η σωστή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η καλή σκελετική υγεία

Σωστή προετοιμασία για τη λιπομέτρηση

Η μέθοδος της λιπομέτρησης είναι ανώδυνη, ασφαλής, γρήγορη και αρκετά αξιόπιστη, εφόσον γίνει η σωστή προετοιμασία. Προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα προτείνεται να αποφευχθούν όλα τα παρακάτω:

 • Στερεής και υγρής τροφής 3 ώρες πριν
 • Αλκοόλ 8 ώρες πριν
 • Έντονη άσκηση 12 ώρες πριν
Ποιοί δεν πρέπει να κάνουν λιπομέτρηση

Η λιπομέτρηση δεν ενδείκνυται σε γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Επίσης, άτομα που έχουν βηματοδότη ή άλλη ηλεκτρική, ιατρική συσκευή ή οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα.

Ανάλυση σύστασης σώματος στο Nutriwellness

Η αξιολόγηση της σύστασης του ανθρώπινου σώματος είναι πολύ σημαντική για τον προσδιορισμό της διατροφικής κατάστασης και τον έλεγχο των υγρών και του λίπους του σώματος.

Στο διαιτολογικό γραφείο Nutriwellness χρησιμοποιείται ο είναι πολυσυχνοτικός επαγγελματικός αναλυτής σώματος InBody 270.  Ο συγκεκριμένος λιπομετρητής έχει τη δυνατότητα μέτρησης παιδιών (από 3 ετών) και παρέχει τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα αντίστοιχα γραφήματα βάρους και ύψους σε 1 μόλις λεπτό.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε και να προγραμματίσετε την μέτρηση σας:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Ozempic

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ozempic γίνεται συνεχώς πιο γνωστό και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,