διατροφογενετική - τεστ dna διατροφής

Η Διατροφογενετική και τα τεστ dna διατροφής

Η Διατροφογενετική είναι ένα επιστημονικό πεδίο, το οποίο εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων, των διατροφικών συνηθειών και της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου.

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα διερεύνησης των γενετικών πληροφοριών και εξωτερικών παραγόντων, όπως είναι η διατροφή. Η γενετική προδιάθεση ενός χαρακτηριστικού του οργανισμού μπορεί να μετρηθεί με ορισμένους γενετικούς δείκτες.

Στο κομμάτι της διατροφής, η Διατροφογενετική, εξετάζει τα χαρακτηριστικά αυτά, αναλύοντας τη γενετική προδιάθεση που είναι υπεύθυνη για τη διαφορετικότητα με την οποία ο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί, μεταβολίζει και απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από την τροφή.

Όπως το γενετικό υλικό δεν μεταβάλλεται, έτσι και τα γενετικά διατροφικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου δεν αλλάζουν.

Πού στοχεύει η Διατροφογενετική

Η γρήγορα αναπτυσσόμενη επιστήμη της Διατροφογενετικής στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων σχετικά με τη γενετική προδιάθεση που έχει ο οργανισμός σε ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό.

Τέτοιες ασθένειες είναι η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία κ.α. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προληφθεί έγκαιρα το μεγαλύτερο μέρος των διατροφο-εξαρτώμενων ασθενειών.

Επιπλέον, εξετάζει τη δυνατότητα απορρόφησης βιταμινών και ιχνοστοιχείων, καθώς και πληθώρα άλλων ουσιών, επιβλαβών ή μη.

Τέλος, παρέχει πληροφορίες σχετικές με το αθλητικό προφίλ του κάθε ατόμου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να επιλέξει την άσκηση που θα ωφελήσει περισσότερο.

Με όλες τις παραπάνω γνώσεις που θα αποκτηθούν θα μπορεί να δημιουργηθεί και η κατάλληλη, εξατομικευμένη, διατροφική θεραπεία.

Τι μας δείχνει ένα Τεστ Dna διατροφής

Αναλυτικότερα, η εξέταση DNA μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για  το πώς το γενετικό προφίλ μπορεί να επηρεάζει:

  • Τον έλεγχο του βάρους, την προδιάθεση για καρδιομεταβολικές ασθένειες, τις πιθανές δυσανεξίες σε τροφές, τις διατροφικές προτιμήσεις, τις ευαισθησίες σε θρεπτικά συστατικά, την ικανότητα αποτοξίνωσης, καθώς και τις αντιοξειδωτικές ανάγκες που μπορεί να έχει ο οργανισμός
  • Την ικανότητα του οργανισμού για την απορρόφηση και την επεξεργασία βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επίσης εξετάζει το πώς τα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα βιταμινών στο σώμα.
  • Το αθλητικό προφίλ αντοχής ή δύναμης, την ικανότητα ανάπτυξης μυϊκής μάζας, την πιθανότητα τραυματισμού, την ανάγκη αποθεραπείας μετά την άσκηση, καθώς και το κίνητρο για άσκηση.

Τα αποτελέσματα των γενετικών πληροφοριών που θα ληφθούν από την Διατροφογενετική εξέταση διαφωτίζουν τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου. Έτσι, μπορεί να επιλεγεί το κατάλληλο διατροφικό πλάνο και πρόγραμμα άθλησης, καθώς και να λαμβάνονται βιταμίνες που πραγματικά χρειάζονται.

Ποιοι μπορούν να κάνουν την εξέταση Dna

Η εξέταση γίνεται μία φορά στη ζωή κάθε ατόμου, μιας και τα γονίδια που υπάρχουν στον οργανισμό δεν αλλάζουν ποτέ. Ένα τεστ Dna διατροφής  απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, άνω των 3 ετών.

Ιδιαίτερα συστήνεται άτομα που:

  1. Δίνουν έμφαση στην πρόληψη ασθενειών και τη συνολική υγεία και ευεξία
  2. Έχουν δοκιμάσει πολλά διαφορετικά πλάνα διατροφής και δεν έχουν βρει αυτό που τους ταιριάζει
  3. Γυμνάζονται ή είναι επαγγελματίες αθλητές
  4. Βρίσκονται σε παιδική και εφηβική ηλικία
Πώς γίνεται μια διατροφογενετική εξέταση

Η εξέταση του DNA γίνεται με λήψη σάλιου από την εσωτερική πλευρά του στόματος.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, καθώς δεν επηρεάζεται από τη διατροφή των προηγούμενων ημερών, καταστάσεις όπως η αλλεργία, η εγκυμοσύνη, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής κλπ.

Το σημαντικό για την εξέταση είναι το καθαρό στόμα, χωρίς να έχουν καταναλωθεί στερεά τρόφιμα, υγρά (εκτός του νερού), ή κάπνισμα για τουλάχιστον 1 ώρα πριν. Καλό είναι μετά το πλύσιμο των δοντιών να μη χρησιμοποιηθεί στοματικό διάλυμα.

Διατροφογενετική εξέταση στο Nutriwellness

Θέλετε να ανακαλύψετε το δικό σας γονιδιακό προφίλ σε σχέση με την διατροφή; Το Nutriwellness μπορεί να σας εξυπηρετήσει εύκολα και γρήροα!

Όλα τα ραντεβού για Dna τεστ διατροφής λαμβάνουν άμεση προτεραιότητα και πραγματοποιούνται εντός 48 ωρών από την ημέρα επικοινωνίας. Μέσω μιας απλής διαδικασίας, εξασφαλίζουμε την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων με χρήση τεχνολογιών αιχμής σε πιστοποιημένα εργαστήρια.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να προγραμματίσετε την δική σας διατρογενετική ανάλυση με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους σας εξυπηρετεί:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική