αδηφαγία

Η Αδηφαγία και η θεραπεία της

Η Αδηφαγία (επισήμως Αδηφαγική Διαταραχή) είναι μια ψυχική διαταραχή που τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλο και και περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι απευθύνονται στους ειδικούς για την αντιμετώπιση της.

Η Αδηφαγία είναι πλέον μία επίσημη πάθηση των Διατροφικών Διαταραχών. Xαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή επαναλαμβανόμενα γεύματα μεγάλης ποσότητας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς τηn πρόκληση εμετού ή τη χρήση καθαρκτικών ουσιών.

Φτάνει το 2% παγκοσμίως και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Xαρακτηριστικά της Αδηφαγίας

Η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των Ηνωμένων Πολιτειών ξεχωρίζει ορισμένες συμπεριφορές ως συμπτώματα της Αδηφαγικής Διαταραχής.

Τα άτομα με Αδηφαγία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούν να σταματήσουν και τρώνε γρήγορα ακόμη κι όταν δεν πεινούν. Επίσης, τρώνε κρυφά και τσιμπολογούν συχνά.

Τα αποτελέσματα μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο είναι τύψεις, ενοχές, στεναχώρια, κλάματα και άγχος χωρίς όμως να καταφεύγουν σε αντισταθμιστικές μεθόδους (καθαρτικά, νηστεία ή υπερβολική άσκηση).

Σωματικά συμπτώματα

Τα σωματικά συμπτώματα της Αδηφαγικής Διαταραχής είναι διάφορες επιπλοκές όπως δυσφορία, φούσκωμα και πόνος στο στομάχι.

Επίσης, μπορεί να προκληθούν κράμπες, καούρες και ναυτία. Άλλα συνηθισμένα συμπτώματα είναι η διαταραχή του εντέρου και η αλλαγή των κενώσεων με διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Η Αδηφαγία συνολικά, επηρεάζει τη διάθεση, προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και αύξηση του βάρους.

Πώς νιώθει ένα άτομο με Αδηφαγία

Το συναισθηματικό και κοινωνικό προφίλ των ατόμων με Αδηφαγία έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά είναι το αίσθημα ντροπής, η ανησυχία για την αύξηση του βάρους, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η μυστικοπάθεια. Το φαγητό καταλήγει να είναι συντροφιά στις δύσκολες ώρες και ορίζεται ως επιβράβευση ή ως τιμωρία. Επίσης, πολύ σύνηθες είναι το φαινόμενο της απομόνωσης για την κατανάλωση τροφής.

Οι συνέπειες της Αδηφαγίας επηρεάζουν όλη τη ζωή του ατόμου που πάσχει. Από την αναγνώριση της διαταραχής, τη συνειδητοποίηση μέχρι και το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση της, αφήνουν μία σειρά από προβλήματα και καταστάσεις που πρέπει να λυθούν.

Αυτά τα προβλήματα είναι κακή διαχείριση του στρες, έντονη κούραση σωματική και πνευματική, χαμηλή αυτοπεποίθηση, καταστάσεις έντονης θλίψης και εναλλαγές διάθεσης.

Οι επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων με Αδηφαγική Διαταραχή είναι μεγάλες

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με Αδηφαγία είναι παχύσαρκοι.

Το αυξημένο βάρος σε συνδυασμό με την διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ινσουλινοαντίσταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικά σύνδρομα.  Επίσης, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, υπερλιπιδαιμίες, και υπέρταση.

Άλλα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στην υγεία είναι οι διαταραχές ύπνου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η γαστρίτιδα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στις γυναίκες, η Αδηφαγία μπορεί να διαταράξει την έμμηνο ρύση και να επηρεάσει την γονιμότητα. Αν υπάρχει κύηση υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες επιπλοκών. 

Πώς θεραπεύεται η Αδηφαγία

Το θεραπευτικό σχέδιο εξαρτάται από τη σοβαρότητα της διαταραχής.

Η αντιμετώπιση της αδηφαγικής διαταραχής είναι μια σύνθετη διαδικασία. Εκτός από ειδικά εκπαιδευμένο Διατροφολόγο, ενδέχεται να χρειάζεται να περιλαμβάνει και αντίστοιχα εκπαιδευμένο Ψυχολόγο για την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη. Η διατροφική εκπαίδευση και θεραπεία περιλαμβάνει στρατηγικές υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα αρχικά την βελτίωση της διάθεσης και κατά συνέπεια την διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

Υποστήριξη για Αδηφαγία

Νιώθετε ότι ταυτίζεστε με τα χαρακτηριστικά της Αδηφαγίας ή έχετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο το οποίο χρειάζεται βοήθεια;

Είμαι πιστοποιημένη Master Practitioner στην αντιμετώπιση Διατροφικών Διαταραχών και μπορώ να παρέχω υποστηρίξη για την θεραπεία Αδηφαγίας. Η αντιμετώπιση βασίζεται στα επίσημα πρωτόκολλα του Εθνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας από το οποίο έχω αποφοιτήσει.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε ώστε να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την αδηφαγία:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Ozempic

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ozempic γίνεται συνεχώς πιο γνωστό και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,