γιατί δεν χάνω κιλά

Γιατί δεν χάνω κιλά;

Την ερώτηση “γιατί δεν χάνω κιλά;” πρέπει να την έχει αναφωνήσει ίσως και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας. Γιατί όμως;

Μερικές φορές παρόλο που θέλουμε και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να χάσουμε το υπερβάλλον βάρος που μας ταλαιπωρεί, δεν τα καταφέρνουμε. Παρατηρούμε τη ζυγαριά να έχει κολλήσει και αναρωτιόμαστε “γιατί δεν χάνω κιλά;” ενώ ακολουθούμε κατά γράμμα μια δίαιτα.

Αρχικά, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το υπάρχον βάρος μας δεν είναι τίποτα άλλο, από το άθροισμα δυο βασικών παραγόντων: Της ποιότητας – και ποσότητας – της διατροφής μας και της φυσικής δραστηριότητας.

Αν δεν γίνει μια παρέμβαση σε ένα από τα δύο (ιδανικά και στα δυο), το επιθυμητό αποτέλεσμα μάλλον δεν θα έρθει. Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που ενώ προσπαθούμε, δεν μειώνεται το βάρος μας;

8 λόγοι που φταίνε για το “γιατί δεν χάνω κιλά”

1. Δεν τρώμε όταν πρέπει

Το να παραλείπουμε γεύματα οδηγεί στη μείωση του μεταβολισμού.

Ο λόγος που πρέπει να κάνουμε μικρά, συχνά γεύματα είναι διότι αν δεν φάμε, αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται. Όταν παραλείπουμε τα γεύματα, μειώνουμε τις καύσεις που κάνει το σώμα μας. Αυτό φυσικά έχει σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε τον μεταβολισμό μας.

Επίσης, όταν αφήνουμε μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, δημιουργείται υπογλυκαιμία. Το πίθανότερο είναι στο επόμενο γεύμα να καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα έπρεπε.

2. Δεν καταναλώνουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων

Ο οργανισμός καθημερινά χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά.

Γι’ αυτό και χρειάζεται η σωστή κατανομή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και τον λιπών μέσα στην ημέρα μας, ώστε να μην μπλοκάρουμε τον μεταβολισμό μας.

3. Δεν πίνουμε νερό

Η επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων, να αυξήσει προσωρινά την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καίμε σε κατάσταση ηρεμίας.

Επίσης, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός μας, συμβάλλει στην αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού και θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην απώλεια βάρους. Εκτός των άλλων, πρέπει πάντα να κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.

4. Δεν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το πιο χορταστικό από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί καλύτερο κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε μας κάνει να πεινάμε και έτσι να τρώμε λιγότερο.

Λαμβάνοντας αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης ο μεταβολικός ρυθμός θα είναι υψηλότερος και φυσικά θα ελαχιστοποιηθεί η μείωση της μυϊκής μας μάζας.

5. Κάνουμε γυμναστική ενώ δεν έχουμε φάει

Είναι πολύ πιθανό να πιστεύουμε πως είναι καλύτερο να μην φάμε πριν την προπόνηση. Σκεφτόμαστε πως σε συνδυασμό με τη γυμναστική, θα χάσουμε περισσότερες θερμίδες.

Ένα πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να βγάλουμε το πρόγραμμα και πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κατανάλωση γεύματος πλούσιο σε πρωτεΐνες, πριν από μία μέτριας έντασης άσκηση 30 λεπτών, μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες.

6. Κάνουμε μόνο αερόβια άσκηση

Μόνο οι αερόβιες ασκήσεις δεν αρκούν για να κάψουμε λίπος.

Οι προπονήσεις με βάρη, εκτός από τη μυϊκή ενδυνάμωση που προσφέρουν, κρατούν ενεργό το μεταβολισμό μας, ακόμα και μετά το τέλος της άσκησης, πράγμα που σημαίνει ότι συνεχίζουμε να καίμε θερμίδες και περιττό λίπος.

7. Έχουμε εμμονή με τη ζυγαριά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι ζυγαριά μπορεί να έχει κολλήσει και να αναρωτιόμαστε “γιατί δεν χάνω κιλά;”. Ορισμένοι από αυτούς είναι οι κατακρατήσεις, το φούσκωμα από την έμμηνο ρύση και το άγχος.

Πιο σημαντικό και αποτελεσματικό είναι να μετράμε το σωματικό λίπος που χάνουμε, γιατί αυτό είναι πιο σημαντικό από την απώλεια κιλών.

8. Καταναλώνουμε light τρόφιμα

Πολλές φορές καταναλώνοντας light τρόφιμα σκεφτόμαστε πως μπορούμε να φάμε μεγαλύτερες ποσότητες, γιατί τα τρόφιμα αυτά, δεν έχουν τις ίδιες θερμίδες.

Όμως, έχει αποδειχθεί πως τα άτομα που επιλέγουν διαιτητικές τροφές φτάνουν τον αριθμό των θερμίδων λόγω αυξημένης κατανάλωσής τους.

Θέλεις να μην αναρωτηθείς ξανά “γιατί δεν χάνω κιλά” ;

Το Nutriwellness και η Διατροφολόγος Αναστασία Μαμάτσιου μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από την συγκεκριμένη ερώτηση οριστικά.

Η απώλεια βάλους θέλει τρόπο, συνεργασία με έναν έμπειρο Διαιτολόγο και όχι κόπο και στερητικές δίαιτες. Επικοινώνησε μαζί μας με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείς για να προγραμματίσεις το ραντεβού σου με το γραφείο μας:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική