οξειδωτικό στρες

Οξειδωτικό στρες και ο ρόλος του στην υγεία μας

Το οξειδωτικό στρες είναι ένας όρος που πολλοί ενδεχομένως αγνοούν.

Είναι όμως ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την ζωή μας και να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας.

Στην ουσία, το οξειδωτικό στρες δεν είναι τίποτα άλλο από την διαταραχή της ισορροπίας των ελευθέρων ριζών στο σώμα μας και την αυξημένη συγκέντρωση τους στον οργανισμό μας.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικά προϊόντα του μεταβολισμού μας που σχηματίζονται κατά την αναπνοή και την διαδικασία του μεταβολισμού. Εκεί δηλαδή όπου γίνεται η οξείδωση των τροφών, με άλλα λόγια η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Μετά από κάποιο διάστημα, οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφονται.

Τι προκαλεί το οξειδωτικό στρες;

Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να ελέγχει και να κρατάει σε ισορροπία τις ελεύθερες ρίζες. Το σώμα γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί τις ελεύθερες ρίζες για την άμυνα του οργανισμού του.

Μόλις διαταραχθεί όμως αυτή η ισορροπία για οποιονδήποτε λόγο, χάνεται ο έλεγχος. Οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται και αρχίζουν να επιτίθενται σε υγιή κύτταρα. Δυστυχώς, η επίδραση των ελευθέρων ριζών στα κύτταρα του οργανισμού είναι καταστροφική. Το αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες είναι η αποσύνθεση, ο θάνατος του κυττάρου και η πιθανή ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών.

Εκτός από την φυσιολογική διαδικασία παραγωγής μέσα στον οργανισμό, οι ελεύθερες ρίζες επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως η ακτινοβολία, η ραδιενέργεια, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, οι χημικές ουσίες, τα φάρμακα, η καθιστική ζωή, οι ορμονικές διαταραχές, οι διαταραχές ύπνου καθώς και από το στρες.

Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για την αυξηση των ελευθέρων ριζών είναι η κατάχρηση του αλκοόλ και η φτωχή διατροφή σε φρούτα και λαχανικά (αντιοξειδωτικές τροφές).

Οξειδωτικό στρες και οι συνέπειες του

Έχει διαπιστωθεί ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση πολλών παθήσεων.

Ανάμεσα σε αυτές είναι ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφροπάθεια. Επίσης, το οξειδωτικό στρες ευθύνεται για φλεγμονές, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, άσθμα, οστεοπόρωση, υπογονιμότητα όπως επισης και για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οξειδωτικό στρες;

Τόσο το αυξημένο οξειδωτικό στρες, όσο και η μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η μέτρηση οξειδωτικού στρες είναι μια πολύ σημαντική εξέταση που συνιστάται να γίνεται ανά διαστήματα. Μας δείχνει την ικανότητα του οργανισμού να «καταπολεμήσει» τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για όλες τις παραπάνω σοβαρές ασθένειες.

Επί της αρχής, μπορούμε να μειώσουμε το οξειδωτικό στρες μειώνοντας τις βλαβερές για τον οργανισμό μας ουσίες. Σχετικά με την διατροφή, η εξατομικευμένη διατροφή σε συνδυασμό με τα κατάλληλα συμπληρώματα όταν αυτό είναι απαραίτητο μπορεί να επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

H λύση μπορούμε να δώσει το Nutriwellness για το οξειδωτικό στρες

Στο γραφείο μας διαθέτουμε το αντιοξειδωτικό σύστημα ανάλυσης FRAS4.

Η εξέταση πραγματοποιείται με απλή λήψη αίματος από το δάχτυλο για την εκτέλεση των τεστ d-ROMs fast και ΒAP. Αυτά τα δυο τεστ, μας παρέχουν πληροφορίες για την ποσότητα παραγωγής ελεύθερων ριζών και για την κατάσταση της αντιοξειδωτικής άμυνας του σώματός μας αντίστοιχα.

Μέτρηση οξειδωτικού στρες με το σύστημα ανάλυσης FRAS4

Το FRAS4 δίνει άμεσα αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια μέσα από μια διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό μας, μπορούμε να  εξασφαλίσουμε ακολούθως την καλύτερη διαχείριση και πρόληψη του μέσης εξατομικευμένης διατροφικής καθοδήγησης.

Τι πετυχαίνουμε με την στοχευμένη διατροφική παρέμβαση

Με την εξατομικευμένη διατροφή τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλαπλά.

Καταρχάς, πετυχαίνουμε να έχουμε καλύτερο μεταβολισμό και ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτοί οι δύο παράγοντες ανάμεσα σε άλλα, μειώνουν τα ποσοστά εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων. Επίσης, αποφεύγεται η έξαρση αυτοάνοσων νοσημάτων μιας και έχουμε λιγότερες φλεγμονές.

Η στοχευμένη διατροφική παρέμβαση μετά την μέτρηση οξειδωτικού στρες, συνιστά μια ολιστική προσέγγιση της υγείας μας. Αποκτούμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση στην καθημερινότητα μας. Απολαμβάνουμε τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής και νιώθουμε αυξημένη ευεξία.

Πρέπει να προσέξω κάτι πριν μετρήσω το οξειδωτικό στρες;

Ναι, υπάρχουν κάποιες συστάσεις οι οποίες πρέπει να τηρηθούν πριν έρθετε στο nutriwellness.gr για να μετρήσετε το οξειδωτικό στες. Θα πρέπει λοιπόν να:

  • αποφύγετε το κάπνισμα 4 ωρες πριν
  • μην καταναλώσετε νερό, φαγητό και καφέ επίσης 4 ώρες πριν
  • απέχετε από έντονη άσκηση τουλάχιστον 24 ωρες πριν την μέτρηση

Τι πρέπει να κάνω για να κλείσω ραντεβού για μέτρηση;

Εάν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε να μετρήσετε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού σας, το nutriwellness είναι διαθέσιμο για να σας εξυπηρετήσει.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε και θα ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατόν:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική

διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της. Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται

κέικ κολοκύθας

Κέικ κολοκύθας

Ένα κέικ κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πρόταση για γλυκό και μπορεί να καταναλωθεί ως πρωϊνό, επιδόρπιο ή σνακ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορα τον 17ο αιώνα