δυσπεψία

Δυσπεψία και διατροφή 

Ο όρος δυσπεψία χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο γαστρεντερικών συμπτωμάτων που εκδηλώνονται μαζί.

Μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάθε άτομο μπορεί να την εμφανίσει με διαφορετικό τρόπο και τα συμπτώματα της μπορεί να είναι περιστασιακά ή συχνά και καθημερινά.

Τα κύρια συμπτώματα στην δυσπεψία περιλαμβάνουν κυρίως αισθήματα πληρότητας, φούσκωμα, κοιλιακούς πόνους, μετεωρισμούς, τυμπανισμό, ναυτία και αλλαγές στη συχνότητα και υφή των κοπράνων.

Επίσης, κάποια άτομα μπορεί να εμφανίζουν και καούρα, δηλαδή πόνο ή αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και στο λαιμό.

Τι προκαλεί την δυσπεψία

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλαπλές. Συχνά, σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και μπορεί να προκληθεί από τρόφιμα, ποτά ή φάρμακα και κακή λειτουργία του εντέρου.

Πιο συγκεκριμένα, δυσπεψία μπορεί να προκληθεί από τη διατροφή. Δηλαδή, από την υπερβολική ποσότητα φαγητού με γρήγορο ρυθμό, λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, χρήση πολλών μπαχαρικών, μεγάλη ποσότητα καφείνης και σοκολάτας ή κατανάλωση αλκοόλ.

Άλλες συχνές αιτίες είναι το στρες, το κάπνισμα, η νευρικότητα και διάφορες αλλαγές και προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου.

Πώς διαγιγνώσκεται η δυσπεψία

Εκτός από την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς, μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων, καθώς και η γαστροσκόπηση μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της δυσπεψίας και στην αξιολόγηση του προβλήματος, από έναν γαστρεντερολόγο.

Ο γιατρός πιθανόν να σας συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή (συχνά περιλαμβάνουν αντιόξινα).

Δυσπεψία και θεραπεία

Η θεραπεία της δυσπεψίας περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στο τρόπο ζωής, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της.

Σε γενικές γραμμές οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να θέσουν την βάση για την θεραπεία της:

  1. Αποφυγή των τροφών που προκαλούν δυσπεψία
  2. 5-6 μικρά και ελαφριά γεύματα κάθε 3-4 ώρες (ανάλογα και με τις ανάγκες του σώματός σας)
  3. Περιορίζουμε και αποφεύγουμε βαριές σάλτσες, τηγανητά, πολλά γλυκά, αλκοόλ, έτοιμες τροφές (fast food, κονσέρβες, κλπ)
  4. Προσπαθούμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν κοιμηθούμε και δεν ξαπλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα
  5. Τρώμε αργά, μασάμε καλά την τροφή μας, καταναλώνοντας συνειδητά και αφιερώνοντας χρόνο στα γεύματά μας
  6. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως
  7. Βάζουμε την φυσική δραστηριότητα στη ζωή μας
  8. Διατηρούμε ένα φυσιολογικό σωματικό βαρος
  9. Αποφεύγουμε πολύ στενά ρούχα που πιέζουν την περιοχή της κοιλιάς

Τέλος,  πολύ συχνά γίνεται λόγος και για κάποια ακόμα φυσικά  σκευάσματα κατάλληλα για την δυσπεψία που διερευνώνται τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές δράσεις τους. Σε αυτά συγκαταλέγονται η κατανάλωση τζίντζερ, αγκινάρας και μέντας, καθώς συνδέονται με την ανακούφισή τους.

Επιστημονική καθοδήγηση σε άτομα με δυσπεψία

Ταλαιπωρείστε εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο από δυσπεψία;

Μπορώ να σας υποστηρίξω διατροφικά ώστε σε συνεργασία με τον Ιατρό σας να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Επικοινωνήστε μαζί μου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε για να συζητήσουμε το πρόβλημα σας και να προγραμματίσετε μια συνεδρία γνωριμίας:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της. Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται

κέικ κολοκύθας

Κέικ κολοκύθας

Ένα κέικ κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πρόταση για γλυκό και μπορεί να καταναλωθεί ως πρωϊνό, επιδόρπιο ή σνακ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορα τον 17ο αιώνα

ακμή και διατροφή

Ακμή και διατροφή

Ακμή και διατροφή είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια πως συνδέονται στενά. Τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθούν στο δερματολόγο τους.