διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα από τα διάφορα μοτίβα δίαιτας που προκύπτουν κατά διαστήματα.

Ορίζεται από εναλλαγή ημερών νηστείας με ημέρες ελεύθερης διατροφής και έχει τις ρίζες της σε αρχαίους πολιτισμούς και θρησκείες. Πολλές θρησκείες, ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν μορφές νηστείας, τόσο στα είδη τροφίμων όσο και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας/εβδομάδας, ως μέρος της λατρείας.

Τύποι διαλειμματικής νηστείας

Μοτίβο 16:8

Το μοτίβο 16:8 περιλαμβάνει  την παράλειψη του πρωινού και τον περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης φαγητού μέσα σε 8 ώρες, η οποία ακολουθείται από 16 ώρες νηστείας.

Κατά τη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες όπως νερό, καφές, τσάι και άλλα αφεψήματα χωρίς γάλα και ζάχαρη. Μέσα στην περίοδο των 8 ωρών δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στο είδος και την ποιότητα των τροφίμων και δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ.

Βέβαια, όλες οι δίαιτες για την απώλεια βάρους προτείνουν ισορροπημένη διατροφή, με αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας για την επίτευξη του στόχου.

Διαλειμματική νηστεία 1:1

Το μοτίβο 1:1, περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής.

Οι ημέρες νηστείας αποτελούνται είτε από μέρες χωρίς κατανάλωση τροφής, είτε μέρες όπου υπάρχει ένα γεύμα που  αποδίδει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών.

Μοτίβο 5:2

Η διαλειμματική νηστεία 5:2 περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας.

Για παράδειγμα, ένας μέσος άνθρωπος που καταναλώνει 2000 θερμίδες καθημερινά, τις μέρες της νηστείας ,μπορεί να καταναλώνει μόνο 500 θερμίδες.

“Όλα τα παραπάνω μοτίβα διατροφής, ακολουθούν όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή, ακόμη και τις μέρες νηστείας”. 

Διαλειμματική νηστεία: Ωφέλη & συνέπειες

Συνοπτικά, τα οφέλη και οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η διαλειμματική νηστεία αναφέρονται συγκεντρωτικά στον ακόλουθο πίνακα:

ΟφέληΑρνητικές συνέπειες
Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνηΔεν μπορεί να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα
Οδηγεί σε καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμαΟδηγεί σε μεγάλη πείνα
Μειώνει τις τιμές της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και των φλεγμονώνΔημιουργεί δυσανασχέτηση
Βοηθάει στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου & στην αντιγήρανση Μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων κατά τις ελεύθερες ημέρες
Βραχυπρόθεσμη μείωση του σωματικού βάρους 

Ο ενθουσιασμός για την διαλειμματική νηστεία βασίζεται σε πολλές έρευνες που έγιναν σε ζώα.

Αυτές οι έρευνες έδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία στα τρωκτικά συνεπάγεται απώλεια βάρους, βελτίωση σύνθεσης του σώματος, βελτίωση του μεταβολισμού του σακχάρου, μείωση της πίεσης και των λιπιδίων του αίματος. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού  και δεν υπάρχουν δεδομένα για τα μακροπρόθεσμα οφέλη ή/και τις συνέπειες της.

Άρα θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχει η διαλεμματική νηστεία στην υγεία και να αποσαφηνιστούν καλύτερα τα αποτελέσματα αυτής και σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται.

Ποιοί δεν πρέπει να την ακουλουθήσουν

Καλό είναι να μην ακολουθήσουν τη διαλειμματική νηστεία, οι ακόλουθες ομάδες: 

  • Άτομα κάτω των 18 ετών (παιδιά και έφηβοι)
  • Εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα που κάνουν χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο του σακχάρου (κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες)
  • Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών
Βιβλιογραφία

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

γιατί δεν χάνω κιλά

Γιατί δεν χάνω κιλά;

Την ερώτηση “γιατί δεν χάνω κιλά;” πρέπει να την έχει αναφωνήσει ίσως και ο τελευταίος κάτοικος της χώρας. Γιατί όμως; Μερικές φορές παρόλο που θέλουμε

pancakes με βρώμη

Pancakes με βρώμη

Τα Pancakes με βρώμη είναι ένα υπέροχο, γευστικό και γλυκό πρωινό ή σνακ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα στερούμαστε και μετά να ζηλεύουμε

διατροφή στον θηλασμό

Η διατροφή στον θηλασμό

Η διατροφή στον θηλασμό εκτός από μοναδική εμπειρία σύνδεσης με το νεογέννητο είναι και σπουδαία από θρεπτικής άποψης. Ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο δώρο

μηλόπιτα με βρώμη και μέλι

Μηλόπιτα με βρώμη και μέλι

Σπιτική ζεστή μηλόπιτα με βρώμη που μας θυμίζει μαμά! Η μηλόπιτα είναι ένα γλυκό που μυρίζει χειμώνα και δίνει απόλαυση χωρίς τύψεις. Ο συνδυασμός μήλου

Κορτιζόνη και κορτικοστεροειδή

Η Κορτιζόνη και οι παρενέργειες της

Η κορτιζόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη, της οποίας η δραστική της μορφή στον ανθρώπινο οργανισμό ονομάζεται κορτιζόλη. Η φαρμακευτική κορτιζόνη, είναι η απαραίτητη θεραπεία για