διατροφή στην εμμηνόπαυση

Η διατροφή στην εμμηνόπαυση

Η διατροφή στην εμμηνόπαυση έχει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών.

Εμμηνόπαυση είναι η διαδοχική 12μηνη διακοπή της εμμηνορρυσίας της γυναίκας, η οποία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ των 49 και 52 ετών και σε περιπτώσεις πριν των 40 ετών την ονομάζουμε πρώιμη.

Πριν εμβαθύνουμε όμως σχετικά με την διατροφή στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να γίνει κατανοητή μια βασική διαφορά.

Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση

Πολύ συχνά μπερδεύουμε τον όρο εμμηνόπαυση με αυτόν της κλιμακτήριου.

Στην πραγματικότητα η κλιμακτήριος είναι μια πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία ξεκινάει 2 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από σταδιακές ορμονικές αλλαγές.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και διαχωρίζονται στα:

  1. Καθόλου συμπτώματα, που τα εμφανίζει το 20% των γυναικών 
  2. Ήπια συμπτώματα, που εμφανίζονται στο 60% των γυναικών
  3. Βαριά συμπτώματα, όπου τα εμφανίζει περίπου το 20% των γυναικών
Αλλαγή σωματικού βάρους

Στην εμμηνόπαυση παρατηρείται μια αργή, αλλά σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας και ταυτόχρονη αύξηση του λιπώδους ιστού, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Σε συνδυασμό με την μείωση της φυσικής δραστηριότητας, παρατηρείται αύξηση του βάρους.

Η αλλαγή αυτή στην σύσταση του σώματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων.

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή στην εμμηνόπαυση

Η διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τα δυσάρεστα συμπτώματα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και συνεπώς να βελτιώσει σημαντικά της ποιότητας ζωής σε μια γυναίκα.

Φυτοοιστρογόνα

Συμβάλλουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων και έχουν παρόμοια δράση με τα στεροειδή οιστρογόνα που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Διακρίνονται σε 4 κατηγορίες, στις ισοφλαβόνες, τα λινοειδή, τις κουμεστάνες και τις στιλβένες. Τα βρίσκουμε στα λαχανικά, στη σόγια, στα όσπρια, στον λιναρόσπορο, στα σταφυλιών και σε κάποια μούρα.

Ασβέστιο & Βιταμίνη D

Από την ηλικία των 35 ετών και μετά αρχίζει η μείωση της οστικής πυκνότητας.

Η απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά κατά την εμμηνόπαυση καθιστά απαραίτητη την συμπλήρωση του, συνεπώς η διατροφή στην εμμηνόπαυση πρέπει να το περιλαμβάνει. Πλούσιες σε ασβέστιο τροφές είναι τα αμύγδαλα και το γάλα αμυγδάλου, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Σημαντική επίσης είναι και η Βιταμίνη D για την υγεία των οστών μας και την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου. Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο από 10-15 λεπτά και η κατανάλωση λιπαρών ψαριών είναι καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.

Διατροφή στην εμμηνόπαυση & λιπαρά

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων αυτή την περίοδο είναι αυξημένος, γι’αυτο και η μείωση κορεσμένων λιπαρών,όπως κόκκινα κρέατα, βούτυρο και πλήρη γαλακτοκομικά, κρίνεται απαραίτητη.

Βότανα

Φαίνεται ότι κάποια βότανα ανακουφίζουν γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μέσω της ενεργοποίησης των οπιοειδών υποδοχέων του εγκεφάλου.

Τέτοια είναι τα εκχυλίσματα σόγιας,η σιμισιφούγκα,η λυγαριά, το έλαιο νυχτολούλουδου, το κόκκινο τριφύλλι, η πιπερόριζα, η αγγελική.

Επιστημονική υποστήριξη για διατροφή στην εμμηνόπαυση

Βρίσκεστε σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο ή είστε ήδη στην εμμηνόπαυση και χρειάζεστε διατροφική υποστήριξη;

Το Nutriwellness μπορεί να σας καθοδηγήσει σε αυτήν την μεταβατική περίοδο της ζωής σας ώστε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της εμμονόπαυσης και να θρέψετε πλήρως τον οργανισμό σας. Είμαστε στην διάθεση σας και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική

διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της. Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται