υδατάνθρακες

Οι Υδατάνθρακες και η σημασία τους

Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες οργανικές ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και νερό.

Μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη, αποτελούν τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε από την τροφή και χρησιμοποιούνται ως ενεργειακά καύσιμα. Επίσης, χρησιμοποιούνται σαν πρόδρομη ένωση για τις πιο σύνθετες οργανικές ενώσεις στο σώμα.

Στα φυτικά τρόφιμα, οι υδατάνθρακες είναι άμυλα και σάκχαρα, ενώ στα ζωικά γλυκογόνο και μικρές ποσότητες γλυκόζης.

Ο ρόλος που παίζουν οι υδατάνθρακες στον οργανισμό

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό καύσιμο όλων των ζώντανών οργανισμών.

Παρέχουν ενέργεια για να διατηρηθούμε στη ζωή και να επιτελεσουμε όλες τις κυτταρικές και οργανικές μας λειτουργίες, όπως:

  • εγκεφαλική λειτουργία
  • διατήρηση της ακεραιότητας του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • κίνηση των μυών

Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες περισσότερο ή ίσο με το ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνουμε. Πολλά από αυτά πρέπει να προέρχονται από τροφές ολικής αλέσεως και από άλλες πηγές σύνθετων υδατανθράκων.

Οι κίνδυνοι της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων παραμένουν αμφισβητούμενοι και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εναλλακτικές πηγές καυσίμου ενέργειας (πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, μονοακόρεστα λιπαρά κ.λπ.). 

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος εάν η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή. Οι συχνότερα αναφερόμενες επιδράσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Καλοί και κακοί υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής μας διατροφής.

Συνεπώς, είναι πολύ σπουδαίο να πρέπει να γνωρίζουμε ποιους να επιλέγουμε. Χωρίζονται στους απλούς (κακούς) και στους σύνθετους (καλούς). Ο διαχωρισμός οφείλεται στη χημική τους σύσταση και στον τρόπο με τον οποίο τους επεξεργάζεται το σώμα.

Στους απλούς υδατάνθρακες περιλαμβάνονται η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες, τα κουλούρια, τα κεικ, τα μπισκότα κλπ.

Αντίστοιχα, στους σύνθετους υδατάνθρακες ανήκουν τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι, τα όσπρια, το κριθάρι, η κινόα και άλλα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες θεωρούνται καλοί επειδή ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερη ώρα για να τους διασπάσει και το γλυκαιμικό τους φορτίο είναι γενικά χαμηλό.

Η επιλογή των σύνθετων σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή αντικατάσταση ορισμένων τροφών στα γεύματά μας, όπως το μαύρο ρύζι αντί του λευκού, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αντι τα λευκά και το ψωμί ολικής αντι για το λευκό ψωμί.  

Επιπτώσεις από την έλλειψη υδατανθράκων

Όταν λείπουν οι υδατάνθρακες από την διατροφή μας, διάφορες αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν.

Ο οργανισμός μας επηρεάζεται σημαντικά από την έλλειψη τους και θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διατροφική παρέμβαση ώστε να επέλθει ισορροπία. Ανάμεσα στις αρνητικές επιπτώσεις είναι όλες οι ακόλουθες.

Εξάντληση

Από την στιγμή που οι υδατάνθρακες αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας, η έλλειψη τους οδηγεί σε εξάντληση και αδυναμία.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Οι μύες για να κινηθούν χρησιμοποιούν την γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Αν δεν υπάρχει γλυκόζη σε επαρκείς ποσότητες, το σώμα θα την απομυζήσει από το μυϊκό σύστημα

Μειωμένη νοητική λειτουργία και διαταραχή στην διάθεση

Η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου και η έλλειψη της μπορεί να επιφέρει δυσκολία στην συγκέντρωση και μειωμένη γνωστική απόδοση.

Οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τις ορμόνες που παράγει ο οργανισμός και κατ’επέκταση την διάθεση. Εκνευρισμός, αϋπνίες, δυσκολία στην διαχείριση άγχους είναι ενδεχόμενες συνέπειες.

Μειωμένη απόδοση στην άσκηση

Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί σε όσους ασκούνται συχνά.

Η έλλειψη τους επιφέρει μείωση αντοχής, επισπεύδει την εμφάνιση της κόπωσης και μειώνει την δυνατότητα αποκατάστασης μετά την προπόνηση.

Δυσκολία στη ρύθμιση του βάρους

Οι υδατάνθρακες ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού βοηθούν στην ρύθμιση λίπους που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός.

Μειωμένη πρόσληψη τους ενδέχεται να επιφέρει δυσκολία στον έλεγχο του βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Καταλήγοντας

Η ισορροπημένη διατροφή έχει ως προϋπόθεση την λήψη καλής ποιότητας υδατανθράκων.

Είναι ένα δομικό στοιχείο που επηρεάζει την ενέργεια μας την νοητική και μυική απόδοση και την υγεία γενικότερα.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η πρόσληψη ή αποφυγή υδατανθράκων πρέπει να γίνεται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού. Ένας επιστήμονας υγείας και ειδικότερα ένας Διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε μια προσαρμοσμένη διατροφή που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Διατροφική υποστήριξη για ισορροπημένη διατροφή

Χρειάζεστε καθοδήγηση και θέλετε να βελτιώσετε τη καθημερινή πρόσληψη υδατανθράκων;

Το Nutriwellness μπορεί να σας υποστηρίξει διατροφικά και να προτείνει την κατάλληλη διατροφική στρατηγική σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Επικοινωνήσετε μαζί μας με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας:

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική

διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία

Η διατροφή στην νηστεία απασχολεί σχεδόν όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους εξαιτίας του περιορισμού συγκεκριμένων τροφών κατά την περίοδο της. Ο όρος της νηστείας γενικά χρησιμοποιείται

κέικ κολοκύθας

Κέικ κολοκύθας

Ένα κέικ κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πρόταση για γλυκό και μπορεί να καταναλωθεί ως πρωϊνό, επιδόρπιο ή σνακ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορα τον 17ο αιώνα