Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν μικρά και τακτικά γεύματα τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα μικρών και συχνών γευμάτων, μπορείτε να διατηρήσετε βάρος σας σταθερό, εφοδιάζοντας τον οργανισμό σας ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, με τα μικρά και συχνά γεύματα το σώμα μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα την έκκριση ινσουλίνης και να κρατάει τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά. Δεν υπάρχουν δηλαδή ούτε επεισόδια υπογλυκαιμίας αλλά ούτε υπεργλυκαιμίας.
Πολύ σημαντικό επίσης, τα γεύματα και τα ενδιάμεσα σνακ να αποτελούνται από ποιοτικούς υδατάνθρακες
→ ολικής άλεσης, από ποιοτική και βιολογικής αξίας πρωτεΐνης και εννοείται απο καλά λιπαρά
→ ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο κλπ.
Όσον αφορά τη σχέση του βασικού μεταβολισμού με τα τακτικά γεύματα, συχνά επικρατεί η εντύπωση πως αυξάνεται, έχει αποδειχθεί και απο έρευνες ότι δεν αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό η τακτική κατανάλωση μικρών γευμάτων, γενικά δεν τον επηρεάζουν.
Κάποιες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε σε ενδιάμεσο σνακ που θα σας δώσουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι:
- Ρυζογκοφρέτες, πλούσιες σε κάλιο, σελήνιο και μαγγάνιο, μπορείτε εύκολα να τα συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς ή με λίγο κασέρι για μια πηγή πρωτεΐνης.
- Ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά μαζί με ένα φρούτο και κριτσίνια ολικής.
- Αυγό με φρυγανιές και ντοματίνια και τυρί κότατζ.
- Φρυγανιές με φιλαδέλφεια, ντοματίνια και γαλοπούλα.
- Μια μπάρα δημητριακών ενισχυμένη με πρωτείνη ή μια απλή μπάρα δημητριακών μαζί με λίγο κασέρι και στικ καρότου.