Θηλασμος

Thilasmos

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη αρχική τροφή για ένα νεογνό.» Τι γίνετε όμως με τις μητρικές ενεργειακές απαιτήσεις κατά την διάρκεια του θηλασμού; Λόγω της απώλειας θρεπτικών ουσιών μέσω του θηλασμού, η μητέρα έχει αυξημένες απαιτήσεις. Οι ανεπάρκειες που συχνά προκύπτουν λόγω μη ισορροπημένης διατροφής, αντανακλώνται στη μείωση της περιεκτικότητας του σε θρεπτικές ουσίες. Σε τέτοιες τις περιπτώσεις, το παιδί προσλαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες εις βάρος της μητέρας. Στόχος μας είναι η σωστή εκπαίδευση και κινητοποίηση των γυναικών, κατά την διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, για να ενημερωθούν σε σχέση με την διατροφή.

Αρχικά, μερικά από τα οφέλη του θηλασμού είναι

  • Το πρωτόγαλα, παρεχει στο νεογέννητο αρκετές πρωτεΐνες ώστε να αναπτυχθεί σωστά όλο του το σώμα και κυρίως στη σωστή ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος.
  • Με το θηλασμό, αντισώματα της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο με αποτέλεσμα να προστατεύεται από βακτήρια και λοιμώξεις, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες που έχει πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ο θηλασμός βοηθάει το έμβρυο να αποκτήσει ένα υγιής σωματικό βάρος, αφού το μητρικό γάλα περιέχει αρκετή ποσότητα λεπτίνης (ορμόνη που ρυθμίζει το κορεσμό).

Ο θηλασμός δεν έχει οφέλη μόνο προς το έμβρυο, αλλά και προς τη μητέρα. Βοηθάει τη μητέρα να καίει αρκετές θερμίδες. Επίσης, η μήτρα μετά από γέννα δεν βρίσκεται στο φυσιολογικό της μέγεθος, αυτό μετά από καιρό εννοείται το σώμα από μόνο του θα το επιδιορθώσει, αλλά οι θηλάζουσες μητέρες παράγουν στη μήτρα τους την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και τη φέρνει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Τέλος, ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για τη σχέση μητέρας-βρέφους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

Κορτικοστεροειδή ή αλλιώς Κορτιζόνη

Τα κορτικοστεροειδή ή κορτικοειδή συνθετικά φάρμακα, βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών φλεγμονωδών νοσημάτων, καθώς και νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση φλεγμονών, σε

Μπιφτέκια Ψαριού

ΥΛΙΚΑ  2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια κολοκύθια 1 μέτριο καρότο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.τ.σ. μουστάρδα λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι,