Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

 Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι αποτέλεσμα τόσο γενετικών/κληρονομικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων. Βασικό ρόλο στην εμφάνιση του συνδρόμου παίζει ο παθολογικός μεταβολισμός του «σακχάρου» με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Οι γυναίκες αυτές  έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη (το σώμα δεν χρησιμοποιεί καλά την ινσουλίνη), με αποτέλεσμα την υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα.  Eπίσης, το σωματικό βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση του συνδρόμου, σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες αυξάνεται η προδιάθεση.

 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Μη συχνές εμμηνορροϊκές περίοδοι, μη εμμηνορρυσιακές περιόδους και / ή ακανόνιστη αιμορραγία.

-Υπογονιμότητα λόγω έλλειψης ωορρηξίας

-Αυξημένη ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη, τους αντίχειρες ή τα δάχτυλα των ποδιών.

-Ακμή, λιπαρό δέρμα και πιτυρίδα.

-Αύξηση βάρους, ειδικά γύρω από τη μέση.

-Υψηλή χοληστερόλη  /  αρτηριακή πίεση

-Αραίωση μαλλιών στο κεφάλι

-Πυελικός πόνος

-Κατάθλιψη και άγχος

Παράγοντες που συμβάλλουν στην διαχείριση του συνδρόμου : 
  • η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών 
  • η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας 
  • η απώλεια βάρους (ακόμη και 5-10% του συνολικού σωματικού βάρους) 

 

Πως συμβάλλει η απώλεια βάρους;
(ανοίγει σε μία νέα καρτέλα)
  • μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη
  • μειώνει τις συγκεντρώσεις των ανδρογόνων του ορού
  • μειώνει το μέγεθος των ωοθηκών 
  • μειώνει τον αριθμό των κύστεων των ωοθηκών
  • αυξάνει την ωορρηξία και τη γονιμότητα
  • βελτιώνει τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων του πλάσματος
Οδηγίες διατροφής  :

 

  • Μικρά και συχνά γεύματα
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
  • Μείωση απλών σακχάρων
  • Μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων 
  • Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
  • Αύξηση της κατανάλωσης μονοακόρεστων και ω-3 λιπαρών οξέων
  • Επιλογή τροφίμων χαμηλών λιπαρών 
  • Καλή ενυδάτωση του οργανισμού 

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική