Πασχαλινες Συμβουλες

Τις ημέρες της νηστείας αποφεύγουμε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας και δίνουμε έμφαση σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Έτσι, αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών και καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών  και χοληστερόλης.

Μετά από αυτήν την μακρά περίοδο νηστείας, με μερική (καταναλώνοντας γαλακτοκομικά) ή πλήρη αποχή των ζωικών τροφών, θα πρέπει να εισάγουμε ομαλά αυτά τα τρόφιμα.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Μετά την Ανάστασηκαταναλώστε μικρή ποσότητα των ζωικών τροφών έτσι ώστε ο οργανισμός να μην υποστεί σοκ!

Η παράδοση λέει μετά την Ανάσταση ένα πιάτο σούπα «την παραδοσιακή μαγειρίτσα». Είναι το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία και θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Καλό είναι να συνοδεύσετε τη σούπα με μία φέτα ψωμί και λίγο σαλάτα εποχής, μην το παρακάνετε αργά το βράδυ!

Το πρωί της Κυριακής καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε τις καθημερινές μας συνήθειες!

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού είναι απαραίτητη!

Ιδέες για ένα πασχαλινό πρωινό:

  • 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο
  • 1 φέτα τσουρέκι με ένα αυγό και 1φρούτο
  • 1 γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο
  • 1 φλιτζάνι γάλα με βρώμη και κράνμπερι

 

 

Καλό είναι να μην ξεχάσετε τα ενδιάμεσα σας γεύματα!

  • 1 φρούτο
  • 1 μπάρα δημητριακών
  • 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς

 

Στο γιορτινό τραπέζι αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και γεμίζουμε το πιάτο μας με λογική ποσότητα σύμφωνα με τον «κανόνα του πιάτου».

 

Γεμίζουμε το πιάτο μας από την αρχή  με

1/3 σαλάτα,

1/3 κρέας &

1/3 πιάτο  συνοδευτικά!

 

 

Εννοείται πως θα υπάρχει και ένα γλυκάκι!

 

Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνουμε κι άλλο το στομάχι και τη πέψη.

Ιδανικές επιλογές :

  • 1 σαλάτα εποχής με παξιμάδι και αυγό
  • 1 γιαούρτι με φρυγανιά και ένα φρούτο
  • 1 παξιμάδι με άπαχο τυρι και ντομάτα
  • 1 φρουτοσαλάτα

Μετά το Πάσχα επιστρέφουμε στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας!

 

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική