Πασχαλινες Συμβουλες

Τις ημέρες της νηστείας αποφεύγουμε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας και δίνουμε έμφαση σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Έτσι, αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών και καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών  και χοληστερόλης.

Μετά από αυτήν την μακρά περίοδο νηστείας, με μερική (καταναλώνοντας γαλακτοκομικά) ή πλήρη αποχή των ζωικών τροφών, θα πρέπει να εισάγουμε ομαλά αυτά τα τρόφιμα.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Μετά την Ανάστασηκαταναλώστε μικρή ποσότητα των ζωικών τροφών έτσι ώστε ο οργανισμός να μην υποστεί σοκ!

Η παράδοση λέει μετά την Ανάσταση ένα πιάτο σούπα «την παραδοσιακή μαγειρίτσα». Είναι το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία και θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Καλό είναι να συνοδεύσετε τη σούπα με μία φέτα ψωμί και λίγο σαλάτα εποχής, μην το παρακάνετε αργά το βράδυ!

Το πρωί της Κυριακής καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε τις καθημερινές μας συνήθειες!

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού είναι απαραίτητη!

Ιδέες για ένα πασχαλινό πρωινό:

  • 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο
  • 1 φέτα τσουρέκι με ένα αυγό και 1φρούτο
  • 1 γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο
  • 1 φλιτζάνι γάλα με βρώμη και κράνμπερι

 

 

Καλό είναι να μην ξεχάσετε τα ενδιάμεσα σας γεύματα!

  • 1 φρούτο
  • 1 μπάρα δημητριακών
  • 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς

 

Στο γιορτινό τραπέζι αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και γεμίζουμε το πιάτο μας με λογική ποσότητα σύμφωνα με τον «κανόνα του πιάτου».

 

Γεμίζουμε το πιάτο μας από την αρχή  με

1/3 σαλάτα,

1/3 κρέας &

1/3 πιάτο  συνοδευτικά!

 

 

Εννοείται πως θα υπάρχει και ένα γλυκάκι!

 

Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνουμε κι άλλο το στομάχι και τη πέψη.

Ιδανικές επιλογές :

  • 1 σαλάτα εποχής με παξιμάδι και αυγό
  • 1 γιαούρτι με φρυγανιά και ένα φρούτο
  • 1 παξιμάδι με άπαχο τυρι και ντομάτα
  • 1 φρουτοσαλάτα

Μετά το Πάσχα επιστρέφουμε στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας!

 

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

Ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά 1 κούπα ρεβύθια 1/3 κούπας ελαιόλαδο 2 κ.γ. κύμινο 1 κγ σκόρδο 2 λεμόνια στημένα ξύσμα από 2 λεμόνια 1/2 ματσάκι μαϊντανό 6-8 κ.σ 

Τραχανά με κοτόπουλο

Σούπα τραχανά με κοτόπουλο, μια παραδοσιακή συνταγή, εύκολη, γρήγορη και θρεπτική… ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες )   600γρ φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια 1 λίτρο

Σουφλέ σπανάκι

Εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και νόστιμο σουφλέ σπανάκι με τυρί και γαλοπούλα… Ιδανικό για αρχάριους…. Υλικά  8 φέτες ψωμί ολικής 1000γρ σπανάκι 1 κρεμμύδι 4 φέτες