Πασχαλινες Συμβουλες

Τις ημέρες της νηστείας αποφεύγουμε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας και δίνουμε έμφαση σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Έτσι, αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών και καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών  και χοληστερόλης.

Μετά από αυτήν την μακρά περίοδο νηστείας, με μερική (καταναλώνοντας γαλακτοκομικά) ή πλήρη αποχή των ζωικών τροφών, θα πρέπει να εισάγουμε ομαλά αυτά τα τρόφιμα.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Μετά την Ανάστασηκαταναλώστε μικρή ποσότητα των ζωικών τροφών έτσι ώστε ο οργανισμός να μην υποστεί σοκ!

Η παράδοση λέει μετά την Ανάσταση ένα πιάτο σούπα «την παραδοσιακή μαγειρίτσα». Είναι το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία και θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Καλό είναι να συνοδεύσετε τη σούπα με μία φέτα ψωμί και λίγο σαλάτα εποχής, μην το παρακάνετε αργά το βράδυ!

Το πρωί της Κυριακής καλό θα ήταν να μην παραλείψουμε τις καθημερινές μας συνήθειες!

Η κατανάλωση ενός θρεπτικού πρωινού είναι απαραίτητη!

Ιδέες για ένα πασχαλινό πρωινό:

  • 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο
  • 1 φέτα τσουρέκι με ένα αυγό και 1φρούτο
  • 1 γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και 1 φρούτο
  • 1 φλιτζάνι γάλα με βρώμη και κράνμπερι

 

 

Καλό είναι να μην ξεχάσετε τα ενδιάμεσα σας γεύματα!

  • 1 φρούτο
  • 1 μπάρα δημητριακών
  • 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς

 

Στο γιορτινό τραπέζι αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και γεμίζουμε το πιάτο μας με λογική ποσότητα σύμφωνα με τον «κανόνα του πιάτου».

 

Γεμίζουμε το πιάτο μας από την αρχή  με

1/3 σαλάτα,

1/3 κρέας &

1/3 πιάτο  συνοδευτικά!

 

 

Εννοείται πως θα υπάρχει και ένα γλυκάκι!

 

Το βραδινό πρέπει να είναι ελαφρύ για να μην επιβαρύνουμε κι άλλο το στομάχι και τη πέψη.

Ιδανικές επιλογές :

  • 1 σαλάτα εποχής με παξιμάδι και αυγό
  • 1 γιαούρτι με φρυγανιά και ένα φρούτο
  • 1 παξιμάδι με άπαχο τυρι και ντομάτα
  • 1 φρουτοσαλάτα

Μετά το Πάσχα επιστρέφουμε στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας!

 

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΨΑΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ  2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια κολοκύθια 1 μέτριο καρότο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.τ.σ. μουστάρδα λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι,

4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια  κατά του οξειδωτικού στρες είναι: ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος (ρυθμίζει την ορμονική δραστηριότητα, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά ;   Ο οργανισμός διαθέτει ενδογενείς και εξωγενείς αμυντικούς μηχανισμούς κατά του οξειδωτικού στρες. Ενδογενείς μηχανισμοί είναι διάφορα ένζυμα και πρωτεΐνες,

Οξειδωτικο_στρες

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

  Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την αυξημένη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού δηλαδή απελευθερώνονται φυσιολογικά στον