ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

 

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την αυξημένη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού δηλαδή απελευθερώνονται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό από τα μιτοχόνδρια, τα οποία αποτελούν για το κύτταρο, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Στα κυτταρικά αυτά οργανίδια λαμβάνει χώρα η οξείδωση των τροφών, η μετατροπή δηλαδή της τροφής σε ενέργεια με την χρησιμοποίηση οξυγόνου.Η επίδραση των ελευθέρων ριζών στα βιολογικά συστήματα του κυττάρου είναι καταστροφική και συνίσταται, κυρίως στην υπεροξείδωση των λιπών (ιδιαίτερα των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων) και των πρωτεϊνών, αλλά και του κυτταρικού DNA, με αποτέλεσμα την καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών και την απενεργοποίηση των πρωτεϊνικών ενζύμων του κυττάρου. Τελικό αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι ο θάνατος και η αποσύνθεση του κυττάρου και συνεπώς πιθανή ανάπτυξη ασθενειών.

Έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αθηροσκλήρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπογονιμότητα, η οστεοπόρωση, το βρογχικό άσθμα, η νεφροπάθεια και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την επιταχυνση του και τη μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού είναι :

 • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και των τροφίμων
 • Το άγχος και το ψυχολογικό στρές
 • Η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά
 • Οι διαταραχές ύπνου
 • Το κάπνισμα
 • Η καθιστική ζωή
 • Οι ορμονικές διαταραχές

Εμείς στο γραφείο μας διαθέτουμε  το αντιοξειδωτικό μηχάνημα FRAS4, το οποίο δίνει  άμεσα αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια.  Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με μία λήψη αίματος από το δάχτυλο για την εκτέλεση και των δύο τεστ, d-ROMs fast και ΒAP.


Αυτά τα δυο τεστ, μας παρέχουν πληροφορίες για την ποσότητα παραγωγής ελεύθερων ριζών και για την κατάσταση της αντιοξειδωτικής άμυνας του σώματός μας, αντίστοιχα. Έτσι, γνωρίζοντας μπορούμε να  εξασφαλίσουμε την καλύτερη διαχείρηση και πρόληψη του. 

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ 

Ορισμένες επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό ή να μειώσουν το οξειδωτικό στρες:

 • Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες αποτελεί μία μέθοδο πρόληψης του οξειδωτικού στρες. Η κατανάλωση 5 μερίδων ημερησίως μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχεται στον οργανισμό σας όλα αυτά που χρειάζεται.
 • Η τακτική, μέτριας έντασης άσκηση. Η μέτριας έντασης άσκηση έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειωμένες κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες. Η τακτική άσκηση έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επιβράδυνση της γήρανσης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και νοσημάτων.
 • Αποφυγή του καπνίσματος. Επιπλέον, αποφυγή της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
 • Χρήση αντηλιακών. Η αντηλιακή προστασία εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ .
 • Καλή ποιότητα ύπνου. Η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου, τη παραγωγή ορμονών, την αντιοξειδωτική ισορροπία και την ισορροπία των ελεύθερων ριζών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΨΑΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ  2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια κολοκύθια 1 μέτριο καρότο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.τ.σ. μουστάρδα λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι,

4 ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια  κατά του οξειδωτικού στρες είναι: ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος (ρυθμίζει την ορμονική δραστηριότητα, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά ;   Ο οργανισμός διαθέτει ενδογενείς και εξωγενείς αμυντικούς μηχανισμούς κατά του οξειδωτικού στρες. Ενδογενείς μηχανισμοί είναι διάφορα ένζυμα και πρωτεΐνες,

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

  Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την αυξημένη συγκέντρωση ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες είναι προϊόντα του φυσιολογικού μεταβολισμού δηλαδή απελευθερώνονται φυσιολογικά στον