Ο όρος «Μεσογειακή διατροφή», βγήκε από τον φυσιολογο Άνσελ για να περιγράψει το πως έτρωγαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών, οι οποίες ήταν η Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Μαρόκο κλπ. Αρχικά, η μεσογειακή διατροφή ήταν εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες της Κρήτης και στη συνεχεια απο τις μεσογειακές χώρες που αναφέρθηκαν.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της είναι η συχνή κατανάλωση ψαριών και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα. Είναι αρκετά χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την ραφιναρισμένη ζάχαρη. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός ο τύπος δίαιτας είναι υψηλός σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες – οι οποίες μειώνουν τις φλεγμονές στους ιστούς του σώματος, που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Η χρόνια φλεγμονή αναγνωρίζεται ως βασικός παράγοντας καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Επίσης, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι καρκίνοι μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα.
Με την τήρηση όμως της μεσογειακής διατροφής, το άτομο που έχει κάποια προδιάθεση ή και κληρονομικότητα σε καρκίνο, καρδιακά προβλήματα κλπ μπορεί να αποφύγει και να προλάβει οποιαδήποτε ασθένειες που είναι να κληρονομήσει λόγω γονιδίων, αφού είναι επίσης όπως αναφέρθηκε διατροφή με υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών. Τέλος, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή είναι ο μόνος τύπος διατροφής που βοηθάει στη μακροζωια και στη διατήρηση των χαμένων κιλών έπειτα από δίαιτα απώλειας βάρους.