Κορτικοστεροειδή ή αλλιώς Κορτιζόνη

Τα κορτικοστεροειδή ή κορτικοειδή συνθετικά φάρμακα, βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών φλεγμονωδών νοσημάτων, καθώς και νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση φλεγμονών, σε οξεία ή χρόνια φάση, όπως της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της ψωρίασης και του εκζέματος.

 

Τι είναι η κορτιζόνη και ποιος ο ρόλος της;

Η κορτιζόνη είναι μια ορμόνη που φυσιολογικά παράγεται από τα επινεφρίδια με σκοπό την ανταπόκριση του οργανισμού στο stress.

Η εξωγενώς χορηγούμενη κορτιζόνη (πχ υδροκορτιζόνη, πρεδνιζολόνη, δεξαμεθαζόνη) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών είτε σε μορφολογικό είτε σε λειτουργικό επίπεδο, που συνιστούν το γνωστό ιατρογενές σύνδρομο Cushing, ενώ έχει ιδιαίτερη επίδραση στο μεταβολισμό.

Τα κορτικοειδή έχουν βασικό ρόλο: 
  • στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και προκαλούν αύξηση της παραγωγής γλυκόζης από το συκώτι και μείωση της ευαισθησίας των περιφερικών ιστών στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα την αύξηση της ινσουλίνης στο αίμα. Μπορεί να εμφανιστεί παθολογική ανοχή στη γλυκόζη ή και κλινικά έκδηλος σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ. Η δράση των κορτικοειδών στους υδατάνθρακες φαίνεται να είναι αναστρέψιμη.
  • στον μεταβολισμό του λίπους και προκαλούν μείωση της συσσώρευσης λίπους στους ιστούς, αύξηση των λιπαρών οξέων, των VLDL, LDL, HDL, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα, διέγερση του κέντρου της όρεξης  το οποίο συνεισφέρει στην αύξηση της λιπώδους μάζας. Κλινικά παρατηρείται μετακίνηση λίπους από τα άκρα στον κορμό και στον αυχένα.
  • στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και προκαλούν αυξημένη σύνθεση τους στο ήπαρ,  αναστολή πρόσληψης αμινοξέων στους μυς, δέρμα, οστά και στο συνδετικό ιστό και αύξηση της πρωτεϊνόλυσης. Κλινικά, η επίδραση αυτή εμφανίζεται σαν μυϊκή ατροφία και επιβάρυνση της οστεοπόρωσης.

Διατροφικές συστάσεις

 

  • δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (1.5 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα)
  • δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (< 30 % των θερμίδων)
  • δίαιτα με σύνθετους υδατάνθρακες
  • δίαιτα χωρίς αλάτι
  • δίαιτα χωρίς ζάχαρη
  • τρόφιμα με υψηλές ποσότητες νερού, ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

Κορτικοστεροειδή ή αλλιώς Κορτιζόνη

Τα κορτικοστεροειδή ή κορτικοειδή συνθετικά φάρμακα, βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών φλεγμονωδών νοσημάτων, καθώς και νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση φλεγμονών, σε

Μπιφτέκια Ψαριού

ΥΛΙΚΑ  2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια κολοκύθια 1 μέτριο καρότο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.τ.σ. μουστάρδα λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι,

4 Σύμμαχοι Κατά του Στρές

Σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια  κατά του οξειδωτικού στρες είναι: ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος (ρυθμίζει την ορμονική δραστηριότητα, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την