Έφτασε το τέλος των Απόκρεω….
ξεκινάει η Σαρακοστή και το σαρακοστιανό τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας πρωταγωνιστεί!
Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής κατά την οποία οι άνθρωποι “καθαρίζονται” πνευματικά και σωματικά. Για αυτόν τον λόγο, στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας πρωταγωνιστούν νηστίσιμα εδέσματα «ένοχα για πολλούς» όπως όσπρια, θαλασσινά, ταραμοσαλάτα, ελιές, χαλβάς και φυσικά η λαγάνα που έχει την τιμητική της.
Πως όμως θα αποφύγετε τις υπερβολές;
Το πιο σημαντικό; Επιλέξετε το σωστό τρόπο μαγειρέματος και ελέγξετε τις ποσότητες.
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό!
Κάποιες από τις επιλογές που σας προτείνω είναι:
- 1 φέτα λαγάνα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι με μέλι και 1 ποτήρι φυσικό χυμό
- 1 φέτα λαγάνα με 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι με 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο αμύγδαλο και 1 ποτήρι φυσικό χυμό
- 1 φέτα λαγάνα με 3δάκτυλα χαλβά και 3ελιές
Φροντίστε να φάτε κάτι πριν και μετά το κυρίως γεύμα , θα σας κόψει λίγο την όρεξη
- ένα φρούτο της επιλογής σας ή
- 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς
Όταν έρθει η ώρα του σαρακοστιανού τραπεζιού επιλέξτε καλύτερα ψητά ή κοκκινιστά θαλασσινά, αντί για τηγανιτά.
Αποφύγετε το τσιμπολόγημα και να προσθέτετε λίγο λίγο φαγητό στο πιάτο σας, γεμίστε μία φορά το πιάτο σας και συνοδέψτε το με σαλάτα εποχής.
Για βραδινό γεύμα προτιμήστε κάτι ελαφρύ όπως λαχανικά εποχής με 1 λεπτή φέτα λαγάνα και 1κουταλιά ταραμά και λίγες ελιές.
Και μην ξεχνάτε, μία μερίδα ισοδυναμεί περίπου με :
- 5-6 ελιές
- 2δάκτυλα χαλβά
- 1παλάμη λαγάνα
- 1κουταλιά ταραμά
Καλή διασκέδαση και Καλή Σαρακοστή