Η διατροφική αξία των μανιταριών

Τα μανιτάρια αν και θεωρούνται λαχανικό,αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων καθώς προέρχονται από μύκητες. Αποτελούν εξαιρετική τροφή καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. 

 

Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, γι΄ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας. Επίσης δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά.

 

Τα μανιτάρια αποτελουν και πηγή βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικού οξέως, πολύ καλή πηγή θειαμίνης και βιταμίνης Β6, αλλά και καλή πηγή φυλλικού οξέως. Επίσης παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

 

Τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που περιέχονται στα μανιτάρια είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Χαρακτηριστικό τους είναι και οι αμελητέες ποσότητες νατρίου που περιέχουν, γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για υπερτασικούς.   

 

Τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι:

  • Αντικαρκινική δράση 
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Ανοσοπροστασία
  • Καρδιοπροστατευτική δράση
  • Ανακούφιση από άσθμα και δύσπνοια
  • Αντιδιαβητικές ιδιότητες

 

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

Ozempic

Ozempic: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το Ozempic γίνεται συνεχώς πιο γνωστό και δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,