Η διατροφική αξία των μανιταριών

Τα μανιτάρια αν και θεωρούνται λαχανικό,αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων καθώς προέρχονται από μύκητες. Αποτελούν εξαιρετική τροφή καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. 

 

Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, γι΄ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας. Επίσης δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά.

 

Τα μανιτάρια αποτελουν και πηγή βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικού οξέως, πολύ καλή πηγή θειαμίνης και βιταμίνης Β6, αλλά και καλή πηγή φυλλικού οξέως. Επίσης παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

 

Τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που περιέχονται στα μανιτάρια είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Χαρακτηριστικό τους είναι και οι αμελητέες ποσότητες νατρίου που περιέχουν, γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για υπερτασικούς.   

 

Τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι:

  • Αντικαρκινική δράση 
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Ανοσοπροστασία
  • Καρδιοπροστατευτική δράση
  • Ανακούφιση από άσθμα και δύσπνοια
  • Αντιδιαβητικές ιδιότητες

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

Η διατροφή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επίτευξη καλού ύπνου. Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν το ιδανικό διατροφικό μοντέλο

Κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι ένα από τα ευρέως αναπτυγμένα λαχανικά. Ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae και ο καρπός της χαρακτηρίζεται από χρυσοκίτρινη έως πορτοκαλί σάρκα, ανάλογα με

ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των τριχοσμηγματογόνων μονάδων που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει ως αποτέλεσμα βλάβες όπως  φαγέσωρες,