Η διατροφική αξία των μανιταριών

Τα μανιτάρια αν και θεωρούνται λαχανικό,αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα τροφίμων καθώς προέρχονται από μύκητες. Αποτελούν εξαιρετική τροφή καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. 

 

Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, γι΄ αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας. Επίσης δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη και σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά.

 

Τα μανιτάρια αποτελουν και πηγή βιταμινών όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικού οξέως, πολύ καλή πηγή θειαμίνης και βιταμίνης Β6, αλλά και καλή πηγή φυλλικού οξέως. Επίσης παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

 

Τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα που περιέχονται στα μανιτάρια είναι το κάλιο, ο φώσφορος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Χαρακτηριστικό τους είναι και οι αμελητέες ποσότητες νατρίου που περιέχουν, γεγονός που τα καθιστά ιδανική τροφή για υπερτασικούς.   

 

Τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι:

  • Αντικαρκινική δράση 
  • Αντιοξειδωτική δράση
  • Ανοσοπροστασία
  • Καρδιοπροστατευτική δράση
  • Ανακούφιση από άσθμα και δύσπνοια
  • Αντιδιαβητικές ιδιότητες

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

Κορτικοστεροειδή ή αλλιώς Κορτιζόνη

Τα κορτικοστεροειδή ή κορτικοειδή συνθετικά φάρμακα, βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών φλεγμονωδών νοσημάτων, καθώς και νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση φλεγμονών, σε

Μπιφτέκια Ψαριού

ΥΛΙΚΑ  2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια κολοκύθια 1 μέτριο καρότο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.τ.σ. μουστάρδα λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι,