Εγκυμοσυνη

egkumosini1

«Φάε για δύο» ένας απλός, παλιός κανόνας λόγω των αυξημένων θρεπτικών απαιτήσεων κατά την διάρκεια της κύησης. Είναι όμως αυτό σωστό; Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά 15% του φυσιολογικού κατά την διάρκεια του δευτέρου και τρίτου μήνα κύησης, ενώ οι απαιτήσεις για πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία είναι 20-50% μεγαλύτερες. Έτσι κατά την διάρκεια της κύησης κρίνεται απαραίτητο ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικής πυκνότητας τροφές.

Καταρχάς, για να απαντήσουμε στο πιο πολυακουστο μύθο περί διατροφής και εγκυμοσύνης, ο οποίος είναι « οι έγκυες πρέπει να τρώνε για δύο». Σαφώς και όχι δεν πρέπει, ούτε γίνεται να τρώει οτιδήποτε. Πολύ σημαντικό, είναι όπως και προαναφέρθηκε για να μην τραβήξει όλα τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει από τη τροφή της, το έμβρυο, θα πρέπει να καταναλώνει υγιεινές τροφές και να υπάρχει ένα σωστά θερμιδικό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο.

Τα κύρια συστατικά που χρειάζεται μια έγκυος, είναι το ασβέστιο για τα δόντια και τα οστά της, ειδάλλως το έμβρυο θα πάρει ασβέστιο και θα αποδυναμώσει τα δόντια και τα οστά της μητέρας. Το φυλλικό οξύ, για τη υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, όσο αφορά το νευρικό του σύστημα. Εξίσου σημαντικά κρίνονται και ο σίδηρος και το μαγνήσιο, δρα μαζί με το ασβέστιο για το οστά του παιδιού και της μητέρας.  

 

 

 

 

Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου, (2008) Εγχειρίδιο Διατροφής, Αθήνα: Εκδόσεις Πασχαλίδης ΕΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Διαβαστε επισησ

Κορτικοστεροειδή ή αλλιώς Κορτιζόνη

Τα κορτικοστεροειδή ή κορτικοειδή συνθετικά φάρμακα, βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών φλεγμονωδών νοσημάτων, καθώς και νοσημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση φλεγμονών, σε

Μπιφτέκια Ψαριού

ΥΛΙΚΑ  2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 μέτρια κολοκύθια 1 μέτριο καρότο 2 σκελίδες σκόρδο 1 κ.τ.σ. μουστάρδα λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι,