Ως διαλειμματική νηστεία ορίζεται η εναλλαγή ημερών νηστείας με ημέρες ελεύθερης διατροφής. Οι ημέρες νηστείας αποτελούνται είτε από μέρες χωρίς κατανάλωση τροφής, είτε μέρες όπου υπάρχει ένα γεύμα που αποδίδει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Για παράδειγμα, ένας μέσος άνθρωπος που καταναλώνει 2000 θερμίδες καθημερινά, τις μέρες της νηστείας ,μπορεί να καταναλώνει μόνο 500 θερμίδες. Όλα τα παραπάνω μοτίβα διατροφής, εννοείται πως περιλαμβάνουν μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή, ακόμη και τις μέρες νηστείας.
Τύποι διαλειμματικής νηστείας:
- Το μοτίβο 1:1, που περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής.
- Το μοτίβο 5:2, που περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας.
Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής της διαλειμματικής νηστείας.
Θετικά | Αρνητικά |
Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη | Δεν μπορεί να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα |
Οδηγεί σε καλύτερες τιμές σακχάρου στο αίμα | Οδηγεί σε μεγάλη πείνα |
Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, όπως η χοληστερόλη και η πίεση | Δημιουργεί δυσανασχέτηση |
Βοηθάει στον έλεγχο της πείνας | Μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων κατά τις ελεύθερες ημέρες |
Βραχυπρόθεσμη μείωση του σωματικού βάρους |
Δεν πρέπει να ακολουθείται από :
- Άτομα κάτω των 18 ετών (παιδιά και έφηβοι), όπου οι ανάγκες ανάπτυξης προέχουν και δε θα πρέπει να διακινδυνευθούν.
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
- Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που ορίζει την κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένες ώρες (πχ διαβητικοί ασθενείς).
- Άτομα με τάση ή ιστορικό για διατροφικές διαταραχές, καθώς ο περιοριστικός χαρακτήρας της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη εμμονή με το θέμα του φαγητού.