Για τα μπισκότα
- 75 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 75 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. βανίλια
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
Για το γλάσο
- 1 ½ κούπα ζάχαρη καστανή
- ¼ κούπας γάλα, ή γάλα αμυγδάλου, ή γάλα καρύδας
- 3 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
- ½ κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση:
- Τοποθετούμε στο μίξερ τα πρώτα τρία υλικά και χτυπάμε καλά για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το αυγό, τη βανίλια, το αλάτι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
- Αφού τοποθετήσουμε το ειδικό εργαλείο ζυμώματος στο μίξερ, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά η ζύμη.
- Βγάζουμε από το μίξερ και απλώνουμε κομμάτι της ζύμης στην επιφάνεια του πάγκου.
- Το απλώνουμε με το χέρι ή με έναν μικρό πλάστη, έτσι ώστε να έχει πάχος περίπου μισό εκατοστό.
- Με κουπ πατ της αρεσκείας μας κόβουμε τα μπισκότα σε σχέδια και τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε καλύψει λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 10 λεπτά. Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο τοποθετούμε τα μπισκότα σε σχάρα ώσπου να κρυώσουν.
Για το γλάσο : Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα τρία πρώτα υλικά του γλάσου και αφήνουμε να πάρουν βράση για 4 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ ώσπου να κρυώσει τελείως και να πήξει.