Για τα μελομακάρονα
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- ½ κούπα σιρόπι αγαύης
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
- 1 κούπα μέλι
- ¾ κούπας καστανή ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης
- 2 κούπες νερό
- 3 γαριφαλάκια
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε το λάδι με την αγαύη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στη μέση όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά.
- Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν.
- Στο μεταξύ, βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από τον φούρνο.
- Το σιρόπι δεν πρέπει να σταθεί γιατί θα πήξει. Αφού ρουφήξουν το σιρόπι από τη μία πλευρά, αναποδογυρίζουμε τα μελομακάρονα και από την άλλη.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Πασπαλίζουμε την τριμμένη καρυδόψιχα προαιρετικά.
Παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς λίγο πειραγμένη….