Πίσω από τα όμορφα και υγιή μαλλιά, εκτός από τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, κρύβεται και η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή. Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει και την ποιότητα της διατροφής μας.
Τα μαλλιά αποτελούνται κατά 90% από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη, συνεπώς μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και ανάπτυξη της τρίχας. Σε περίπτωση υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν. Ως εκ τούτου, η τρίχα γίνεται πιο εύθραυστη και σιγά -σιγά ξεκινά η τριχόπτωση. Τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά. Καλές πηγές πρωτεΐνης, είναι επίσης τα όσπρια, όταν συνδυαστούν με άμυλο, όπως ψωμί, πατάτα ή ρύζι.
Εκτός από την πρωτεΐνη, σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, δηλαδή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Βιταμίνες που συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών μας είναι:
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Β12
- φυλλικό οξύ
- Βιταμίνη C.
Θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης είναι:
- Πρωτεΐνες. Οι τρίχες, όπως προαναφέραμε, αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες, έτσι η επαρκής κατανάλωση πρωτεϊνών κρίνεται απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών.
- Σίδηρος.
- Βιοτίνη. Η βιοτίνη προλαμβάνει στο σπάσιμο της τρίχας.
- Σελήνιο.