5 λόγοι να βάλουμε τα ω-3 λιπαρά στην διατροφή μας

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των απαραίτητων λιπαρών οξέων για τον οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι δε συντίθενται βιοχημικά στον οργανισμό μας και πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι για να εντάξουμε τα ω-3 λιπαρά στην διατροφή μας;

 

  1. Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών, άγχος, κατάθλιψη ή μειώνουν τα συμπτώματα τους.
  2. Βελτιώνουν την υγεία των ματιών, προστατεύοντας από παθήσεις όπως εκφύλιση της ώχρας της κηλίδας.
  3. Βελτιώνουν καρδιαγγειακούς δείκτες όπως τα τριγλυκερίδια, τη LDL χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.
  4. Έχουν αντικαρκινική δράση, κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού.
  5. Βελτιώνουν την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

 

Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων:
  • Σολομός
  • Σκουμπρί
  • Ρέγγα
  • Κολιός
  • Γαύρος
  • Σαρδέλες
  • Τόνος
  • Μπακαλιάρος
  • Χτένια
  • Γαρίδες

 

Φυτικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων:
  • Λιναρόσπορος
  • Καρύδια
  • Καρύδια πεκάν
  • Σουσάμι
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά:
  • Κουνουπίδι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Χειμερινή κολοκύθα
  • Μύρτιλα
  • Μούρα
  • Μάνγκο

 

Μοιράσου το:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχετικά άρθρα

χοληστερίνη και διατροφή

Χοληστερίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη, είναι ουσία που αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Είναι πρόδρομη ένωση της βιταμίνης D, απαραίτητη για την παραγωγή των

βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Βαφή αυγών με φυσικό τρόπο

Η βαφή αυγών παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο την Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να είναι έτοιμα για το πρώτο τσούγκρισμα την Κυριακή του Πάσχα. Για να βαφτούν

ψυχολογία και διατροφή

Διατροφή και Ψυχολογία

Ολοένα και περισσότερες μελέτες εξετάζουν το πώς η διατροφή καθορίζει την ψυχολογία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την υγεία ως την «κατάσταση της πλήρους σωματικής,

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός μετατρέπει τα τρόφιμα σε ενέργεια. Η βασική